Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt, archív, illusztráció
Hirdetés

Szijjártó Péter ismertette, a program két részből áll: kétmilliárd forint forintot kifejezetten a kisvállalkozásoknak különítenek el, amelyek az exportpiacok megszerzéséhez szükséges költségeikhez kaphatnak támogatást, vállalkozásonként maximum 50 millió forintot.

A 23 milliárd forint pedig azon nagyvállalatok számára áll rendelkezésére, amelyek a világ bármely távoli pontján hoznának létre beruházást, kapacitásokat azért, hogy a termékeiket Magyarországtól távol eső helyeken is értékesíteni tudják. Sok esetben a külpiacok meghódításához szükség van helyi gazdasági tevékenységre, legyen az valamilyen egyszerűsített összeszerelés, csomagolás vagy összetettebb tevékenység. Ezen kapacitások létrehozása sokszor előfeltétele az exportlehetőség megszerzésének – fejtette ki.

Megemlítette azt is, hogy múlt pénteken indult az ugyancsak 25 milliárd forintos exporttámogatási program, amelyben olyan magyarországi vállalkozásokat támogatnak, amelyek a versenyképességük megőrzése, fejlesztése érdekében a határon túl hajtanak végre befektetéseket, beruházásokat. Ezt a támogatást az Ausztrián kívüli hat szomszédos országban beruházó magyarországi vállalatok igényelhetik, az egy vállalatnak nyújtható támogatás maximális összege 800 ezer euró, amely az adott beruházás összköltségeinek 60 százalékát fedezheti.

Korábban írtuk

A két új kormányzati programmal ötvenmilliárd forintos keret áll rendelkezésre a magyar exportvállalatok finanszírozására – emelte ki a miniszter.

A Kepphez a megállapodások aláírásával csatlakozott az Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft., a Bábolna Tetra Kft., a Hell Energy Magyarország Kft., a HungaroControl Zrt., az Ilcsi Szépítő Füvek Biokozmetikai Kft., a Meditop Gyógyszeripari Kft., Silveria Elektronikai Kft. és a Tungsram Operations Kft.

Szijjártó Péter elmondta: a nyolc vállalat tavaly együtt 204 milliárd forint árbevételt ért el, amely kétharmada, mintegy 137 milliárd forint exportból származott. Így ezek a vállalatok is nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy Magyarország tavaly is exportrekordot állíthatott fel.

Csereklye Barnabás, a Hell Energy Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a Kepphez csatlakozó cégek mindegyike olyan vállalkozást hozott létre, amely a nemzetközi üzleti életben is megállja helyét, és amely hozzájárul a magyar gazdaság versenyképességének elismeréséhez.

A Hell cégcsoport kevesebb mint négy év alatt vált piacvezető energiaital-gyártóvá Magyarországon és mára több mint 50 országból álló, világviszonylatban is komoly exportpiaccal rendelkezik. A forgalom jelentős része az exportból származik, beruházásaikat Magyarországon valósítják meg bevételeikből, ezzel értékes munkahelyeket teremtenek. A beruházásösztönző támogatásoknak köszönhetően több mint 1200 család megélhetését tudják biztosítani – tette hozzá.