Feldman Zsolt hozzátette, a mezőgazdasági termelés iránt érdeklődők számára olyan népszerű támogatási forma is elindult, amellyel 5300, a mezőgazdaság iránt érdeklődő gazdaság jutott forrásokhoz.

Hirdetés

A 2014 után elindult vidékfejlesztési programban Komárom- Esztergom megyében az agrárium szereplői több mint 63 milliárd támogatáshoz jutottak, és ebből a beruházások összértéke elérte a 48 milliárd forintot – ismertette.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke szólt arról, hogy az Európai Unió a háborús helyzet miatt könnyített a zöldítési szabályokon, így lehetőség nyílik a Magyarországon kötelezően parlagon hagyott 75 ezer hektár beültetésére haszonnövényekkel.

Balogh Zoltán, a Komárom-Esztergom megyei agrárkamara elnöke elmondta, hogy a megyében az elmúlt évben 107 729 hektár művelt területre 2642 egységes kérelmet nyújtottak be, 1981 kérelem benyújtásában a falugazdászok működtek közre.

A megyei agrárkamara az elmúlt években 4000 hektárra, 1000 parcellára készített tápanyag-gazdálkodási tervet, ez különösen a kis- és közepes vállalkozásokat segítette.

A megyében a termőföld ára nem haladja meg a magyar középátlagot, ez a helyben élő gazdákat és a településeket segíti. A kamara elmúlt évben termőföld adásvételek, cserék esetében több mint 1700 szerződést tárgyalt – tette hozzá Balogh Zoltán.

Korábban írtuk