Fotó: shutterstock.com (illusztráció)
Hirdetés

A szaktárca az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a vizsgálat tapasztalatai szerint a napokban a közösségi oldalakon elterjedt fényképeken látható csirkehús árak kirívónak tekinthetőek, más üzletekben hasonló mértékű árakra nem volt egyetlen példa sem.

A fogyasztóvédelmi ellenőrzés idején egyébként már a fotókon szereplő hentesüzlet is az elhíresült összegeknél jelentősen kedvezőbb áron kínálta a csirkehúst – jegyezték meg, hozzátéve: a csontos csirkemellet például 900 forinttal olcsóbban árusította a kereskedő.

A fogyasztóvédelem az elrendelt veszélyhelyzetre tekintettel kiemelten ellenőrzi elsősorban a tartós élelmiszerek, fertőtlenítőszerek és háztartási papíráruk ártörténetét és árképzési gyakorlatát a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok, megtévesztő tájékoztatások kiszűrése érdekében – emlékeztet közleményben az ITM.

Hangsúlyozzák: a vizsgálatok a hagyományos és online kereskedelemben egyaránt folyamatosak, a túlzott árak tömeges megjelenése a tapasztalatok szerint nem jellemző. A szakterület egyeztet az adóhatósággal is az összehangolt ellenőrzések, közös fellépés érdekében.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium állandó kapcsolatot tart a kereskedelemi szövetségekkel, az ágazat meghatározó vállalkozásaival. A szektor képviselőitől érkező jelzések szerint a folyamatos ellátás továbbra is biztosított, a kereskedelmi láncok megfelelő tartalékokkal rendelkeznek. A tárca változatlanul az indokolatlan készletfelhalmozás mellőzésére, a valós szükségletek szerinti vásárlásra kér mindenkit.