Nem mondott le az eva és az ekhó eltörléséről a pénzügyminiszter, de megszüntetné a béren kívüli adómentes juttatások egy részét is. Oszkó Péter az Index internetes portálnak adott interjújában tévedésnek nevezte, hogy a cafeteria megszüntetésével az alacsonyabb jövedelműek járnának a legrosszabbul, hiszen az ilyen típusú juttatásokat szerinte inkább a nagyválllalatok alkalmazzák, ahol amúgy is jobban keresnek az alkalmazottak. Az üdülési csekket megtartaná, de szigorítaná a felhasználását – tankolásnál például nem lehetne azt beváltani.

Oszkó Péter szerint először a teljes adórendszert kell átalakítani, az evát csak ezután lehet megszüntetni, az ekhót viszont már előbb is eltörölné.

Az adójóváírás rendszere egyelőre megmaradna, ahogy az iparűzési adó is, Oszkó csak a rendszert egyszerűsítené egyelőre. A korábban többször bírált iparűzési adót egyelőre nem szüntetné meg, de a rendszert szerinte egyszerűsíteni kell.

Az áfaemelést is tartalmazó adótörvényeket még nyár előtt elfogadtatná a tárcavezető, a hét közepéig benyújtják a módosító indítványokat a parlament előtt lévő, a Gyurcsány-kormány által beterjesztett adócsomaghoz, ezek az azonnali módosításokat tartalmazzák majd. A 2010-es adólépéseket viszont egy külön törvényjavaslatban terjesztik a ház elé.

Az időhiány miatt az általános, értékalapú ingatlanadó bevezetését nem előzi majd meg egyenkénti értékbecslés. A pénzügyminiszter a luxusadónál alkalmazott értékövezeti besorolást venné át, megadva az ellenbizonyítás lehetőségét a tulajdonosoknak, amit egyébként az Alkotmánybíróság is előírt.

(hírTV)