A legtöbb kárfizetést az Aegon jelentette, ahol 1,1 milliárd forintot érhet el az ügyfeleknek kifizetett összeg. A végleges felmérés még nincs meg, a mostoha időjárás ugyanis gátolta a cég munkatársait a helyszíni szemlék elvégzésében. A többi biztosító együttesen fizet nagyjából annyit, mint az Aegon. A károk döntő része az épületek, tetőzetek rongálódásából adódott, ingóságokra csak kivételes esetben nyújtanak fedezetet a viharbiztosítások.

A biztosítók attól tartanak, a mostoha időjárás miatt egyre többet kell majd elemi károk jóvátételére fizetniük. Míg 2005–2006-ban még csak évi 20 milliárd forintot költöttek ezen a címen, 2007-ben már 26, 2008–2009-ben pedig majdnem 30 milliárdot. Az egyre növekvő kárösszegeknek előbb-utóbb nyilvánvalóan a díjakban is meg kell jelenniük. Szűkülő piacon ugyanakkor nehéz érvényesíteni a költségnövekedést.

Pillanatnyilag a magyarországi lakásállomány 72 százalékának van valamilyen biztosítása – 38 ezerrel kevesebbnek, mint 2008 végén. A vihar ugyanakkor az állami költségvetést is megcsapolta. Mivel a kormány veszélyhelyzetet hirdetett az északkelet-magyarországi térségben, az önkormányzatok helyett a központi büdzsének kell állnia a védekezés költségeit. Ez eddig 177 millió forinttal csapolta meg a tartalékokat, a vis maior keretben 800 millió áll rendelkezésre. További százmilliókkal emelik a károk összegét az úthálózatban bekövetkezett sérülések.

Milliárdos károkat okoz a mostoha időjárás a mezőgazdaságban is. Ezeknek szokás szerint csak kis részét fedezik a biztosítások. Az eső által elvert vagy elöntött területeken tönkrement termények árát inkább a fogyasztók fogják megfizetni. Bizonyos területeken a zöldségek, gyümölcsök 80 százaléka elpusztult, ami nyilvánvalóan áremelkedéshez vezet majd. Nagy területek vesznek el a folyamatos belvíz miatt is. Miközben Magyarországon 500-600 milliméter az átlagos éves csapadékmennyiség, most ennek a fele már az első négy hónapban leesett, s további 100-200 milliméter a múlt hétvégi özönvízszerű esőkben. Hazánkban pillanatnyilag 139 ezer hektár áll víz alatt, ebből 69 ezer mezőgazdaságilag hasznosított terület.