Igaz, a hazai szabályozás szerint egyenlőre csak új építésű ingatlanoknál kötelező tanúsítás (a használt lakások piacán csak 2012-től kell majd bemutatni a tanúsítványt eladáskor vagy bérbeadáskor), de bizonyos pályázatoknál az állam már megköveteli a tanúsítványt az energetikai korszerűsítés előtt. A tanúsítványban található független szakértői javaslatok segítenek eldönteni, hogy milyen korszerűsítési lépések hozzák a legmagasabb energiamegtakarítást, azaz mire érdemes költeni, ezzel a dokumentum hozzájárulhat épület energiahatékonyságának tényleges javításához.

A szakértői piac is szélesedik, a kamarai névjegyzékekben egyre több tanúsításra jogosult mérnök közül válogathatnak a megrendelők, illetve erre szakosodott cégek is megjelentek. A jó szakértők nagy segítséget nyújtanak a beruházás előtti döntésben, ezért nem mindegy, milyen minőségű és tartalmú munkára adunk megrendelést.

Lakcímke a lakosság szolgálatában – 2010-ben is

Az Energia Klub megújult Lakcímke programjával 2010-ben is mindent megtesz azért, hogy a tanúsítvány, vagy ahogy mi hívjuk a lakcímke, ismert és elismert dokumentum legyen. Céljuk, hogy a lakosság minél többet tudjon meg az épületek energiatanúsításáról, meglássa a tanúsításban rejlő lehetőségeket, a tanúsítvány hasznát, és persze minél többen igényeljék a tanúsítványt lakás vásárlásakor, vagy éppen akkor, mikor korszerűsítésen törik a fejüket. Emellett továbbra is praktikus tanácsokat nyújtanak ahhoz, hogyan lehet otthonunk értékét és komfortját növelni úgy, hogy energiaszámlánk és a környezet terhelése egyszerre csökkenjen.

A Lakcímke program az alábbi szolgáltatásokkal jelentkezik 2010-ben:

Konferenciák társasházi közös képviselőknek, lakásszövetkezeti elnököknek

2010-ben 15 alkalommal, non-profit partnerek és önkormányzatok bevonásával szerveznek energetikai korszerűsítésről szóló konferenciákat, melyben a tanúsítás, mint az ésszerű beruházások első lépése, valamint a korszerűsítéshez igényelhető állami támogatások kiemelt hangsúlyt kapnak.

Megújult kiadvány

A Lakcímke füzetet bővítve és aktualizálva újra kiadják, és ingyenesen terjesztik a lakosság körében. A Lakcímke füzet továbbra is hiánypótló hazánkban, hiszen az egyetlen, lakosságnak szóló, egyszerre szakmai, ugyanakkor közérthető, átfogó ismereteket tartalmazó kiadvány az otthoni energiagazdálkodás területén.

Mintatanúsítványok

A www.lakcimke.hu honlapon és a médián keresztül bemutatnak 10 konkrét, példaértékű tanúsítványt a leggyakoribb hazai alaptípus családi házakra vagy lakásokra, részletesen kidolgozott, költséghatékony energetikai korszerűsítési javaslatokkal. A tanúsítványok a személyes adatok védelmével, de bárki számára elérhetők lesznek a www.lakcimke.hu honlapon.

Lakcímke-kalkulátor

Színes, játékos kalkulátorral bővítik a lakcímke weboldal elektronikus felületét. A kalkulátor célja, hogy felkeltse a használók érdeklődését a tanúsítás iránt, kedvet kapjanak igazi, személyre szabott tanúsítványt kérni. A hivatalos tanúsítványt nem helyettesítő, de arról szemléletes képet adó szoftver kidolgozásában nagy múltú, hazai mérnöki cégek voltak a segítségükre.