Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Palkovics László technológiai és ipari miniszter beszédet mond az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán a budapesti Marriott Hotelben 2022. július 11-én

Palkovics László hozzátette: a párbeszédnek számos fóruma működik, példaként említette, hogy megalakították a Mesterséges Intelligencia Koalíciót, működik a Magyar Hidrogénszövetség, a legújabb pedig a Körforgásos Gazdaság Technológiai Platform. Ezek a szakmai fórumok a hatékony konzultáció lehetőségét biztosítják – hangsúlyozta a tárcavezető.

Hirdetés

Palkovics László az újonnan megalakult Technológiai és Ipari Minisztériumról (TIM) elmondta, hogy az a legnagyobb és legtöbb feladatkörrel rendelkező tárca.

Közölte, hogy megújították a finanszírozást és működést az innováció és k+f területén. Elkezdődött az egyetemek modellváltása, a finanszírozás-támogatási rendszer sokkal hatékonyabb lett az eddigi tapasztalatok szerint. Ugyanilyen fontosnak nevezte a szakképzési rendszer megújítását, a felnőttoktatásban pedig a piaci követelményeknek megfelelő képzések bevezetését.

Kiemelte: a kormány célja, hogy az ipar magyar, zöld és high tech legyen. Gazdaságfejlesztési programok indultak, létrejött a Vali vállalkozói információs portál, ahol a vállalkozások naprakész információkat kaphatnak. Hozzátette, a portálon minden vállalkozó könnyen megtalálja a számára elérhető támogatásokat és állami hiteleket.

A közlekedéspolitika területéről kiemelte az integrált közösségi közlekedési rendszer elindítását, és hangsúlyozta, hogy az országban a gyorsforgalmi úthálózat 20 százaléka 2018 és 2022 között épült.

Kiemelten kezelik a vasúti fejlesztéseket, a vasúthálózat modernizálása mellett elindult a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztése is – tette hozzá.

A megtett intézkedések között kiemelten szólt a klímapolitikai akciótervről, amely a jövő kihívásainak megfelelő intézkedési terveket tartalmaz. Az ország energiaszuverenitásának erősítése érdekében mintegy 16 milliárd eurós beruházás megvalósulására van szükség 2030-ig, ennek érdekében 25 alágazati projektet dolgoztak ki – mondta.

Közlése szerint folytatják az előző négy évben elkezdett technológiai és iparpolitikai reformokat. A fő célok közé sorolta a termelékenység-versenyképesség javítását, a magas hozzáadott értéket képviselő, fenntartható technológiai és iparfejlesztést, a stabil, megfizethető, fenntartható energiaellátást, valamint a gazdasági növekedést támogató, teljes foglalkoztatás megvalósítását. Erősíteni tervezik a védelmi ipar kapacitásait. Az országban európai autóipari tesztközpont működik, ez a ZalaZONE járműipari tesztpálya, amelynek az első két fázisa befejeződött, a harmadik még előkészítés alatt áll – sorolta Palkovics László.

Korábban írtuk