Fotó: MTI/Balázs Attila
Hirdetés

Vitályos Eszter az ünnepségen hangsúlyozta, a közszolgáltatások fejlesztése fontos egy falu életében és óriási megtartó erővel bír a települési óvoda, iskola vagy az orvosi rendelő mellett a helyi piac is.

Létezése sokban segíti a megélhetést, munkahelyeket ad a helyi közösségnek és erősítheti a helyi gazdaságot – fogalmazott az államtitkár, megjegyezve, a hazai és európai uniós támogatás révén, közel 45 millió forintból megépült új községi piac a helyi termelési hagyományokat egyaránt segíti Szamosszegen.

Az államtitkár emlékeztetett, hogy a pályázati konstrukciót a vidéki térségekben élők élethelyzetének javítására, a helyi termelők piacra jutásának elősegítésére, illetve az ilyen jellegű beruházások megvalósítására írta ki a kabinet.

Elmondta: Szamosszegen már tervezik az új piachoz tartozó, mintegy 110 millió forintból felépülő savanyítóüzemet, amelyet várhatóan a közeljövőben adnak majd át és piac mellett további munkahelyeket fog biztosítani az itt élők számára.

Korábban írtuk

A fejlesztésekről szólva megjegyezte, hazai támogatásból és uniós forrásból az elmúlt időszakban több mint 400 milliárd forint érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe, Szamosszeg pedig a 2014 és 2020 közötti ciklusból egymilliárd forint értékű beruházással részesült.

Vitályos Eszter a 2021 és 2027 közötti uniós költségvetési ciklussal kapcsolatban megerősítette, hogy a végrehajtási jogszabályokat és a forrásallokációt érintően az elosztási folyamat a tárgyalási szakaszban van, a magyar kormány célja pedig továbbra is az, hogy az önkormányzatok és civil szervezetek minél több forrásra pályázhassanak 2020 után.

Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnöke, országgyűlési képviselő köszöntőjében arról beszélt, hogy a községi piac a helyben megtermelt, jó minőségű, háztáji zöldségek értékesítését segíti.

Egy település önkormányzata és testülete akkor működik jól, ha van elképzelése és víziója, valamint ha a kisebb eredményeknek is tud örülni – mondta az eseményen Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője.

Gergely Lajos (Fidesz) polgármester kifejtette: Szamosszegen folyamatban van a külterületi utak fejlesztése 92 millió forintból, elkezdődött egy rekortánpálya építése a Magyar Labdarúgó Szövetség 76 millió forint értékű beruházásában, valamint 524 millió forintos ráfordítással megépül a községi bölcsőde.