A New York-i székhelyű alap egy londoni székhelyű befektetési szolgáltató közreműködésével október 9-én a kereskedési nap végén mesterségesen leszorította a bankpapírok árfolyamát, amikor 390 ezer darab OTP-részvényt dobtak piacra és 122 millió forintos nyereséget könyvelhettek el a válság első napjaiban.

A PSZÁF a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó előírások megsértése miatt a Soros Fund Management LLC-t 489 millió forintra bírságolta.

„A felügyelet megállapította, hogy a piaci szereplők számára félrevezető információt kaptak azok a befektetők, akik ebben az időben kereskedtek ezekkel a részvényekkel. Gyakorlatilag a piacbefolyásolás ténye megvalósult, mesterséges záróár beállítás történt. A felügyelet a tőkepiaci törvény alapján a társaság által realizált árbevétel 400 százalékában állapította meg a bírságot. Kiemelkedően súlyos körülményként vette figyelembe a felügyelet, hogy az ügyletkötésre egy nagyon érzékeny időszakban került sor a magyar pénz- és tőkepiac vonatkozásában” – nyilatkozta a hírTV-nek Binder István, a PSZÁF szóvivője.

Soros György tagadja, hogy ő állt volna a megbízás mögött. Közleményében azt írja: tavaly visszavonult, már csak kizárólag saját számlája üzletkötéseit irányítja, a Soros Fund Management működését pedig már nem ellenőrzi.

Az üzletember leszögezi: a New York-i székhelyű alap együttműködik a magyar hatóságokkal és egyúttal belső vizsgálatot is indítanak. Soros György egyébként saját bevallása szerint összesen 230 milliárd forintot keresett a gazdasági válságon.

(hírTV)