Fotó: ShutterStock.com/OSORIOartist (illusztráció)
Hirdetés

A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlege (BofA Global Research) kedd este Londonban ismertetett új helyzetértékelésében közölte: az általa eddig várt 2,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a globális hazai össztermék (GDP) idei egész évi növekedésre szóló becslését.

A ház a világgazdasági átlagon belül Kínában 4,6 százalékos, az Egyesült Államokban 1,2 százalékos, az euróövezetben 0,2 százalékos GDP-növekedést vár 2020-ban. A cég Kína esetében 0,6, az euróövezeti és az amerikai gazdaság esetében 0,4 százalékponttal rontotta prognózisát.

Ez azonban az új alapeseti előrejelzés, és a BofA Global Research londoni elemzői kidolgoztak egy új negatív forgatókönyvet, amely az év folyamán mérsékelt recesszióval számol.

Ennek megvalósulása esetén a ház szerint alig 1,4 százalék lenne az idei globális növekedés.

A recessziós forgatókönyv Kínában 3,2 százalékos, az amerikai gazdaságban 0,5 százalékos egész évi idei növekedést, az euróövezetben 0,3 százalékos visszaesést feltételez.

A ház szerint azonban a 2008-2009-eshez hasonló mélységű recesszió valószínűtlen, tekintettel a globális pénzügyi szektor erejére, valamint arra, hogy most nincsenek az akkorihoz mérhető reálgazdasági egyensúlyhiányok.

A cég ugyanakkor meredeken, az eddigi előrejelzésében szereplő 54 dollárról 45 dollárra korrigálta a globális alaptípusnak tekintett Brent nyersolaj idei átlagos hordónkénti árfolyamára szóló prognózisát, elsősorban a Szaúd-Arábia és a többi nagy olajtermelő között kirobbant árháború miatt.

A BofA Global Research elemzői szerint ennek globális növekedési hatása várhatóan nettó zéró, mivel az olajárak összeomlása a termelőktől a fogyasztókhoz csoportosít át jövedelmeket.

A ház szerint ugyanakkor rövid távon ez is árthat a világgazdaságnak, mivel egyrészt rontja az olajipari szektor beruházási kilátásait és nyomást gyakorol a tőzsdei árfolyamokra, másrészt a turizmus meredek visszaesése miatt az enegiaárak csökkenéséből a háztartásoknak a szokásosnál kevesebb hasznuk ered.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, az Oxford Economics kedden bemutatott, felülvizsgált új előrejelzésében közölte: az idei év egészére most már csak 2 százalékos világgazdasági növekedést vár, fél százalékponttal lassabbat az előző prognózisában valószínűsített ütemnél.

A ház szerint Kínában – a járvány eredeti gócpontjában – már vannak arra utaló jelek, hogy az élet fokozatosan kezd visszatérni a rendes kerékvágásba, de a gazdasági aktivitás továbbra is jóval elmarad a normális szintektől.

Az Oxford Economics londoni elemzői ennek alapján az idei első negyedévben alig 2,3 százalékos éves összevetésű növekedést várnak a kínai gazdaságban a korábbi előrejelzésükben szereplő 6 százalékos bővülés helyett.

A ház szerint az a tény, hogy a világgazdasági szintű kompozit beszerzésimenedzser-index (BMI) – a globális reálgazdasági aktivitás átfogó mérőszáma – jóval az élénkülés és a lassulás határának tekintett 50-es szint alá süllyedt, önmagában arra utal, hogy a világgazdaság recessziós tartományban jár.

Az Oxford Economics közgazdászai hangsúlyozzák azonban, hogy ezek a mutatók a mostanihoz hasonló egyszeri éles sokkok idején gyakran túlmérik az általuk jelzett folyamatokat.

A cég szerint a globális recesszió így még mindig nem tekinthető a koronavírus okozta járvány elkerülhetetlen következményének, azonban ha a világgazdaságból csak néhány további rossz hír érkezik, könnyen a recesszió válhat az Oxford Economics alapeseti előrejelzésévé.

Az egyik legnagyobb londoni központú globális pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics kedd este ismertetett új helyzetértékelése alapeseti előrejelzésként valószínűsíti az idei egész éves visszaesést az euróövezetben.

A ház várakozása szerint a valutaunió átlagos hazai összterméke az idei első negyedévben minimális mértékben, a második negyedévben azonban zuhanásszerűen, negyedévi összevetésben 3 százalékkal csökken.

A cég londoni elemzői hangsúlyozzák, hogy a 2009-es recessziós év óta ez lenne a legnagyobb negyedéves GDP-visszaesés az euróövezetben.

A Capital Economics modellszámítása szerint mindez azt jelenti, hogy a valutaunió hazai összterméke 2020 egészében 1,2 százalékkal csökken, de a cég jövőre már 2,2 százalék körüli növekedést vár.

A ház londoni közgazdászai hangsúlyozzák: nem tartják valószínűnek, hogy az euróövezeti recesszió pénzügyi válsággá fajul, mivel a bankok tőkeellátottsága sokkal jobb, mint a korábbi években, és az eurójegybank (EKB) is jó helyzetben van ahhoz, hogy szükség esetén likviditási támogatást nyújtson, például célzott hosszú távú refinanszírozási programok (TLTRO) formájában.

A magánbiztosítók fizetni fogják a megbetegedések kezelési költségeit – jelentette ki Mike Pence alelnök kedden újságíróknak, miután tárgyalt a legnagyobb magánbiztosítók képviselőivel.
Az alelnök azt is elmondta: a biztosítók nem számítanak fel többletköltséget a vírustesztek elvégzéséért.
Donald Trump amerikai elnök – a szenátusból távozva, ahol a koronavírus terjedésével kialakult helyzetről és a javasolt új gazdaságélénkítő intézkedésekről tárgyalt – újságíróknak azt mondta, hogy a szövetségi kormány segíteni fog a bajba került légitársaságoknak és hajózási vállalatoknak. A gazdaságélénkítési tervekről azonban további részletekkel nem szolgált. Csak annyit mondott: „nagyszerű megbeszélés volt”.
Elhárította azt az egyik újságíró által felvetett javaslatot, hogy végeztesse el magán a vírustesztet, miután új kabinetfőnöke, Mark Meadows önkéntesen karanténba helyezte magát. Közölte, hogy nem lát okot a teszt elvégeztetésére, mint fogalmazott: „kiválóan” érzi magát. Trump egyúttal nyugalomra intette az amerikaiakat.
Alex Azar, a humán erőforrások és egészségügy minisztériumának vezetője közölte: az Egyesült Államokban megállapított új eseteket általában Dél-Koreában, Kínában, vagy a vírusfertőzés sújtotta más országokban járt utasoknál diagnosztizálták. A tárcavezető elmondta azt is: rendelkezésre áll a megfelelő számú vírusteszt.
Gavin Newsom, Kalifornia demokrata párti kormányzója egyébként dicsérte a Trump-adminisztrációt. A politikus – még hétfőn este – újságíróknak elmondta: hosszasan beszélt telefonon Donald Trump elnökkel, aki azt mondta neki, hogy a kormányzat mindenben támogatni fogja Kaliforniát. „Mindent megígért, amiben reménykedtem, és mindent be is tartott” – fogalmazott Newsom, aki külön dicsérő szavakkal szólt a koronavírus elleni intézkedéseket koordináló Mike Pence alelnökről. Kiemelte a kormányzatnak a Grand Princess üdülőhajón lévő utasok elszállításához nyújtott segítségét.
Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője sajtótájékoztatón közölte: a demokrata párti politikusok készen állnak az együttműködésre a kormányzattal a koronavírus elleni küzdelemben. A frakcióvezető ingyenes és széles körben bevezetett vírustesztet szorgalmazott.
Közben Steve Mnuchin pénzügyminiszter Nancy Pelosi demokrata párti házelnökkel tárgyalt a gazdaságélénkítő csomag részleteiről. Mindketten hangsúlyozták, hogy kétpárti együttműködésre van szükség a koronavírus elleni harcban, és a vírus terjedése miatti gazdasági nehézségek enyhítésében.
Az egyes amerikai tagállamok saját hatáskörben egyre szigorúbb intézkedéseket vezetnek be a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Jay Inslee, az északkeleti Washington állam kormányzója kedden délután közölte: kötelező érvényű intézkedések, köztük iskolabezárások várhatóak. Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt jelentette be, hogy a New York városához közeli Westchester megyében csütörtöktől két hétre bezárják a közintézményeket és az iskolákat. A kormányzó felkérte az ott élőket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Az élelmiszert és a szükséges árucikkeket, így a tisztító-, és a fertőtlenítő szereket a Nemzeti Gárda fogja házhoz szállítani.
A Pentagon kedden tudatta, hogy újabb amerikai katona betegedett meg, és mivel amerikai katonák a világ sok helyén állomásoznak, ezért valószínűleg még több fertőzésre kell számítani.
Korábbi adatok szerint az Egyesült Államokban 546 bizonyított koronavírusos fertőzés van, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma pedig 22.