Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Szijjártó Péter elmondta: az új szolgáltatóközpontból öt, térségbeli ország Bosch-munkavállalóinak nyújtanak majd HR-szolgáltatásokat. A tevékenység hátterében komoly informatikai fejlesztések állnak, így kifejezetten magas technológiai színvonalat képviselő beruházásról van szó.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a világjárvány nem állította meg, hanem felgyorsította a magyar gazdaság dimenzióváltását, ennek eredményeképpen a meglévő gyártási kapacitások mellett egyre erősödnek a magasabb hozzáadott értéket, több kutatás-fejlesztési elemet tartalmazó ágazatok.

A magyar beruházás-ösztönzési politika és a keletről vásárolt vakcinák lehetővé teszik, hogy Magyarország az új világgazdasági rendszer nyertesei közé tartozzon – fejtette ki Szijjártó Péter.

A miniszter kiemelte: a világjárvány után új világgazdasági korszak kezdődik, és nagy mértékben eldől már a startnál, hogy ebben melyik ország milyen pozíciót foglal majd el. Elsőként nyithat az az ország, amelyik a leggyorsabban tudja beoltani polgárait, és az élen állhat az, ahol már a járvány alatt is a beruházásokat ösztönözték – fogalmazott.

Korábban írtuk

Magyarország egészségügyi és gazdasági szempontból is olyan választ adott a világjárványra, amely lehetővé teszi, hogy mindenki előtt nyithasson Európában, és a járvány után a magyar gazdaság a változások nyertesei közé tartozzon – jelentette ki.

A Bosch új, vecsési szolgáltatóközpontjáról szólva jelezte, hogy az biztosítja az itthon maradás lehetőségét diplomás, több nyelvet beszélő fiataloknak, a budapesti agglomerációban élők számára pedig azt kínálja, hogy a fővárosba történő ingázás nélkül is jó színvonalú, jó fizetéssel járó munkahelyet találjanak.

Szijjártó Péter ismertette, hogy Magyarországon már 131 üzleti-vállalati szolgáltatóközpont működik, amelyek 64 ezer magyar munkavállalót foglalkoztatnak, akiknek 81 százaléka felsőfokú végzettségű.

Kitért arra is, hogy a német vállalatokhoz fűződő magyar kapcsolatrendszer még fontosabb szerepet játszik ebben a nehéz időszakban, a német cégek továbbra is a legnagyobb beruházók Magyarországon.

Tavaly 50 milliárd euró fölött volt a két ország közötti kereskedelmi forgalom, amely segített abban, hogy a világkereskedelem fekete éve ellenére a magyar export 100 milliárd euró fölé ment – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Az eseményen Somogyi András, a Bosch csoport humán erőforrás igazgatója kifejtette, hogy a vállalat számára Magyarország stratégiai fontosságú partner és befektetési célpont. A csoport az országban több mint 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, így az egyik legnagyobb külföldi ipari munkaadó.

A folyamatos fejlődés csak kiszámítható üzleti környezetben tartható fent, ezért döntött úgy a Bosch, hogy Magyarország lesz az öt országot kiszolgáló, regionális jelentőségű beruházás színhelye – mondta az igazgató.

Szűcs Lajos, a térség országgyűlési képviselője a beruházás jelentőségét kiemelve kifejtette, hogy Budapest agglomerációja évtizedekig „lesajnált” területe volt az országnak. Mint fogalmazott, gazdasági szempontból a térség ma már különösen fontos, közlekedési csomópontokkal, jelentős közúti közlekedési lehetőségekkel, vasútvonalakkal és repülőtérrel.

A képviselő jelezte azt is, hogy a 2021-től kezdődő uniós időszakban Budapest és Pest megye külön régiót alkot, a megye új forrásokat kap, ami lehetőséget nyújt versenyhátránya ledolgozásához.