Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd (illusztráció, szerk.)
Hirdetés

A pénzügyminiszter kiemelte: a múlt pénteken megnyitott felhívásra nagy az érdeklődés, az új, feltételesen visszatérítendő finanszírozású pályázaton az első támogatói döntések rekordidő alatt születtek meg: hat vállalkozás nyert el közel 200 millió forint fejlesztési forrást. Az elkövetkező hetekben folyamatosan születnek meg a további döntések, a tervek szerint közel 1500 vállalkozás nyerhet támogatást.

A felhívás célja a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében olyan fejlesztések támogatása, amelyek a munkahelyek védelmét és új munkahelyek létrehozását segítik – emelte ki Varga Mihály. Emlékeztetett: a gazdaságvédelmi akcióterv szolgálatába állított, májusban átcsoportosított fejlesztési források első pályázati felhívására 2020. május 29-től adhatták be a vállalkozások a támogatási kérelmeket.

A kormány célja az, hogy a támogatási összegek minél hamarabb a mikro-, kis- és középvállalkozásokhoz kerülhessenek, ezért gyorsított, egyszerűsített elbírálással döntöttek a pályázatokról. A támogatásból egyebek mellett új eszközök, gépek szerezhetők be, de felhasználható automatizált termelés kialakítására, információs technológiák fejlesztésére, ingatlan beruházásra, műszaki-, termék- és szolgáltatásfejlesztésre, képzésre is – tájékoztatott a pénzügyminiszter.

Korábban írtuk

Ismertette: a vállalkozások 5 és 150 millió forint között igényelhetnek támogatást, amelynek maximális mértéke az összes elszámolható költség 70 százaléka. A pályázaton kilenc főig munkavállalónként 1,5 millió forint, a 10. főtől a 49. főig egymillió, valamint az 50. főtől a 249. főig félmillió forint igényelhető. Fontos újdonság, hogy a felhívás új típusú, feltételesen visszatérítendő támogatást alkalmaz, azaz a kezdetben hitelként folyósított fejlesztési forrás támogatássá válik, ha az eredményességmérési kritériumokat teljesíti a pályázó.

A Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretében megjelent „Mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodást segítő fejlesztések támogatása” című felhívásokra a támogatási kérelmeket továbbra is be tudják nyújtani a vállalkozások.