Az ipari termelés az idén januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva 22,9 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 21 százalékkal csökkent, az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított index 2,5 százalékos növekedést mutatott – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

Januárban az exportkereslet drasztikus visszaesése nyomán az ipari export 29,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához mérten, elsősorban a számítógépek és elektronikai eszközök, valamint a járműgyártás kivitelének visszaesése miatt. Eközben a belföldi értékesítés 5 százalékkal mérséklődött.

A KSH által megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 32,4 százalékkal esett vissza az idén az első hónapban, ezen belül az új exportrendelések 32,2, az új belföldi rendelések 33,4 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól.

Tavaly decemberben az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 19,2 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 23,3 százalékkal csökkent, havi összehasonlításban 14 százalékkal esett vissza.

Tavaly januárban a termelés a 2007 januárihoz képest 7,1 százalékkal nőtt, a munkanaphatástól megtisztított index alapján 5,9 százalékkal emelkedett.

Az előző év azonos időszakához képest 2009 januárjában az ipari termelés Magyarország minden régiójában visszaesett. A legnagyobb mértékű volumencsökkenést (39,2 százalékkal) a Közép-Dunántúlon regisztrálta a KSH.

(napi.hu)