Fotó: MTI/Vajda János
Hirdetés

Rétvári Bence úgy fogalmazott, egész Európa lassan egy éve azzal foglalkozik, hogyan tudja biztosítani az energiaellátását. Magyarország számára is még fontosabbá vált, hogy energiaforrásokat tudjon biztosítani a lakosság, az intézmények és az ipar számára – hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette, a kormány – a földgáz mellett – elkezdte fokozni a kőszén kitermelését is, mert már tavaly nyáron megduplázódott az igény iránta. A kapacitás a hatszorosára emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest, a hazai szénbányákét évi 500 ezer tonnára növelték – közölte Rétvári Bence.

Kiemelte, a következő években is fontos az energiabiztonság fenntartása, amit igyekeznek „még szilárdabb alapokra helyezni”, ezért is lépett be az állam tulajdonosként a hazai barnakőszén-ellátásba, növelve a kapacitásokat és a technológiai színvonalat.

„Bízunk abban, hogy ezzel hozzájárulhatunk ahhoz”, hogy a következő években is minden magyar háztartásban meleg legyen, nem függve más országoktól, és mindez hazai alapokon, megfizethető áron történjen – húzta alá az államtitkár.

Korábban írtuk

Riz Gábor térségi fideszes országgyűlési képviselő, a magyarországi lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos hangsúlyozta, Magyarország energia-ellátásának biztosítása szempontjából a szén az egyik tartalék, mintegy 200 évre biztonságot jelenthet az ország számára.

Hozzátette, a hagyományos fűtésrendszerrel rendelkező közintézmények a magasabb gázárak mellett jóval hatékonyabban és takarékosabban tudják használni a rendelkezésre álló szénvagyont.

Arra is rámutatott a miniszteri biztos, hogy ha a zöld- és megújuló energiák újra megfizethetők lesznek, ellátásuk pedig kiegyensúlyozott lesz, akkor a szén ismét stratégiai tartalékká válik. Most azonban krízishelyzet van Európában, ezért a szén elsőrendű energiahordozóvá és fűtési alapanyaggá lépett elő – mondta Riz Gábor.

Az Ormosszén bánya tulajdonjogát tavaly novemberben vette át az állam. Az önkormányzatok és intézmények számára a bánya ömlesztett formában biztosítják a szenet, a lakosság pedig zsákokban kaphatja meg.

A bánya működését az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felügyeli, a barnakőszén zsákolásában fogvatartottak is segítenek.