Fotó: MTI/Balogh Zoltán (archív, illusztráció)
Hirdetés

Kibocsátása óta verhetetlen a fix kamatozású Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) a dematerializált és a nyomdai változat együttes állománynövekedése 676 milliárd forint volt az első három hónapban.

Újból népszerű a lakosság körében az inflációkövető, változó kamatozású Prémium Magyar Állampapír (PMÁP). A tavalyi év második felében tapasztalt negatív értékesítési tendencia megfordult, és az idén 33,6 milliárd forint állománynövekedést realizált március végéig az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

A Babakötvény stabilan hozza a tőle megszokott mértékű állománynövekedést a közlemény szerint. Az elmúlt negyedévben 8,3 milliárd forint értékben vásároltak a szülők vagy hozzátartozók a gyerekek Start-számlájára Babakötvényt.

Az 1MÁP esetén állománycsökkenés történt, amely a jelentős összegű, banki saját számláról történő adósságkezelői visszavásárlásoknak, illetve a lejáratoknak és a lakossági visszaváltásoknak köszönhető.

Az állampapír-paletta egyszerűsítése miatt a forgalmazásból kivont állampapírok lejáratai, valamint a bankok saját számláiról történő 311,2 milliárd forint összegű visszavásárlások eredménye, hogy az első negyedéves állománynövekedés 29,6 milliárd forintot tett ki – közölte az ÁKK.