Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Bank of China; a dokumentumot Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében írta alá hétfőn Budapesten Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Tien Kuo-li, a Bank of China Ltd. elnöke.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a megállapodás tovább mélyíti a magyar-kínai gazdasági kapcsolatokat.

Az aláírási ünnepségen, amelyet a Bank of China József nádor téri épületében tartottak, több más megállapodás is született. A kínai pénzintézet szerződést kötött a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) – a dokumentumot Matolcsy György MNB-elnök szignálta magyar részről -, továbbá együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Értéktőzsdével, az Államadósság Kezelő Központtal és az Eximbankkal is.

Az aláírási ceremónia után Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közmédiának nyilatkozva hangsúlyozta: a megállapodások célja a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok további mélyítése.

„A megállapodások (…) arról szólnak, hogy a legnagyobb kínai kereskedelmi bankkal hogyan tudunk úgy együttműködni, hogy eközben mind a magyar gazdaság szereplőinek, hazai kis- és középvállalkozásoknak, mind pedig az ország egészének az adósságfinanszírozáson keresztül kedvezőbb pozíciója legyen” – mondta a tárcavezető.

Az eseményen levetítettek egy Magyarországról készített imázsfilmet, és megemlékeztek a hétvégi veronai busztragédia áldozatairól is.

MTI