A szólás szabadságában a ritkán megszólaló Surányi György azt mondta: egy „nagyon fontos vitáról van szó, évek óta világos, hogy azzal az adó- és járulékrendszerrel nem lehet egyről a kettőre jutni, amiben ma vagyunk. Ez olyan rendszer, amely az átlagosan , átlagkeresetek körül már a munkaadó szempontjából az összes költségnek a 60-65 %-át elvonja, ez biztos, hogy nem tud hosszú távon működni.”- tette hozzá.

A professzor nem teljesen ért egyet Gyurcsány Ferenc javaslatával, hogy a mostani adórendszerhez egyelőre nem lehet hozzányúlni. A volt jegybankelnök szerint nagyon sok mindent meg kell változtatni Magyarországon, mert nálunk az adókerülést ma sokan „nemzeti sportnak” tartják. Ugyanakkor meg mindenki „mindenki igényt tart arra, hogy az állam gyakorlatilag korlátlanul rengetegféle szolgáltatást nyújtson” – véli a professzor. Surányi szerint adócsökkentés is kell, de az állam terheit is mérsékelni kell.

A volt MNB elnök szerint az egyik lehetséges megoldás az lenne, ha 5-6 éven keresztül évente 1-2 %-kal csökkentenék az állami kiadásokat a nemzeti össztermékhez viszonyítva, és ezzel párhuzamosan lehet módosítani az adóterhelést is.

Surányi egy általa is „fájdalmasnak” nevezet áfa-emelést is szükségesnek tartana, de mértékéről nem beszélt A szólás szabadságában.

Surányi György hozzátette azt is, végre lehet hajtani ma Magyarországon egy olyan adóreformot, mely nem veszélyezteti a szociális biztonságot.

Az euró bevezetésével kapcsolatban pedig megjegyezte:: „nagyon sikeres vállalkozásnak gondolom, ugyanakkor meggyőződésem, hogy az euró játékrendszerét, a feltételrendszerét nem a magas növekedési ütemű felzárkózó gazdaságok érdekeinek sajátosságainak megfelelően alakították ki.”

Adóreform elképzelések

Gyurcsány Ferenc kormányfő szerint középtávon is el kell felejteni az adóreformot. Ezzel ellentétben Kóka János az adócsökkentés szükségességét hangoztatja Herényi Károly az MDF frakcióvezetője négypontos nemzeti adóprogramról beszél. Veres János pénzügyminiszter szerint a javaslatnak vannak elfogadható részei, de nehéz megítélni a javaslat egyensúlyi hatását. Adó- és járulékreform nélkül nincs esély arra, hogy Magyarország versenyképessége javuljon a régióban. Erről Békesi László nyilatkozott egy konferencián, ugyanitt Bokros Lajos átfogó reformokat sürgetett.

(hirado.hu)