Fotó: ShutterStock.com/d1sk (illusztráció)
Hirdetés

„Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik” – írta Regős Gábor a hitelminősítő péntek éjjel közzétett értékeléséhez fűzött, MTI-nek küldött kommentárjában.

Kiemelte, hogy a Moody’s döntésével a három nagy hitelminősítőnél a magyar besorolás azonos szinten van.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő pénteken az eddigi „Baa3”-ról egy fokozattal „Baa2”-re javította a magyar államadós-osztályzatot, egyúttal a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

Regős Gábor kifejtette: a felminősítést a hitelminősítő alapvetően két tényezővel indokolta: egyrészt a válságból való gyors kilábalással, amelynek kapcsán kiemelték, hogy a magas beruházási ráta a következő években is segítheti a növekedést. A beruházások tartósan magas volumenéhez hozzájárulhat az alacsony társasági adókulcs, a növekedés-barát gazdaságpolitika, illetve az, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont.

Korábban írtuk

A másik tényező az, hogy a Moody’s a következő években növekvő fiskális fegyelmet vár, így a GDP-arányos államadósság ismét csökkenésnek indulhat.

Ahhoz, hogy a magyar adósságbesorolásban további felminősítés következzen be, gyorsabban csökkenő adósságra, illetve fokozódó versenyképességre van szükség, míg leminősítés – amelyet a hitelminősítő nem tart valószínűnek – ezzel ellentétes folyamatok, illetve az uniós pénzek tartós visszatartása esetén következhet be – írta a Századvég szakértője.