A 95,6 milliárd forintból csak 5,5 milliárd forintot fizettek ki eddig, és a hat nagy árvízvédelmi project közül három év alatt mindössze kettőt tudtak elfogadtatni az Európai Bizottsággal. A mostani árvízkárok az elmaradt beruházások következményei. Orbán Viktor miniszterelnök kedden bejelentette: kormánya külön előterjesztést készít az európai uniós források radiális átrendezésére a kis- és közepes vállalkozások javára, gazdasági akciótervének 13. pontjaként.

Kedden Surján László európai parlamenti képviselő az átadás-átvételi adatok alapján azt mondta: hazugság volt a sikertörténetként beállított Nemzeti Fejlesztési Ügynökség működése. A dokumentumokból az is kiderül, hogy Magyarország a kohéziós alap felhasználásának tekintetében a tizenhetedik helyre csúszott vissza – ez négy hellyel rosszabb, mint a tavalyi besorolás.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter egyébként – első intézkedéseként – múlt pénteken leváltotta az NFÜ elnökét. A tárcavezető úgy ítélte meg, hogy Vági Márton tevékenysége veszélyeztette az ügynökség működését. Úgy tudjuk: Vági – távozása előtt – még több tíz millió forintot osztott ki végkielégítésként kollégáinak.

(hírTV)