Székelyföldre is kiterjeszti Magyarország azt a gazdaságfejlesztési programot, amely Erdélyben eddig Maros megye mezőségi részén nyújtott támogatásokat gazdálkodóknak és kisvállalatoknak – jelentette ki Szijjártó Péter Kolozsváron, miután Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével tárgyalt pénteken az RMDSZ kolozsvári székházában.

Fotó: facebook.com/kelemenhunor.rmdsz

Fotó: facebook.com/kelemenhunor.rmdsz

Elmondta: a Maros-mezőségi kísérleti gazdaságfejlesztési program keretében tavaly másfél milliárd forint jutott a térség gazdálkodóinak és vállalkozóinak, idén 800 pályázat érkezett, ezek elbírálása jelenleg is tart. Hozzátette: a magyar költségvetésben a jövő évre 50 milliárd forintot különítettek el a gazdaságfejlesztési programokra, ebből jelentős összeg jut Erdélybe és a Székelyföldre. 

Szijjártó Péter méltatlannak tartotta, hogy román részről egyelőre nincs készség a kolozsvári magyar kulturális intézet megnyitásának az engedélyezésére. Az MTI kérdésére kijelentette: Magyarország örömmel támogatná, ha Románia kulturális intézetet akarna létrehozni Magyarország bármelyik városában. „Én inspirálnám a románokat, hogy minél több kulturális intézetet nyissanak Magyarországon. Valahogy nem pontosan ezzel a hozzáállással szembesülünk a román kollégák oldaláról” – mondta. Hozzátette: bukaresti látogatásán ismét kérte Teodor Melescanu román külügyminisztert, hogy adja meg a támogatást a kolozsvári kulturális intézetet létrehozásához. Megjegyezte: a téma nem fog lekerülni a kétoldalú kapcsolatok napirendjéről. 

Szijjártó Péter természetesnek tartotta, hogy a romániai látogatásain az erdélyi magyarság érdekképviseletével is tárgyal, mert a határon túli magyarokkal kapcsolatos kormánypolitikát az alapján alakítják ki, hogy mit várnak a határon túli magyarok képviselői a magyar kormánytól.

A miniszter fontosnak tartotta, hogy a két ország között közös sikertörténeteket építsenek fel, mert ezek tudnak olyan bizalmi alapot teremteni, amelyre építve az érzékeny kérdéseket is a megoldás reményével lehet felvetni. Kedvezőnek találta, hogy néhány olyan kérdésben sikerült előre lépni, amelyek megoldására „sokan egy lyukas garast nem adtak volna” – fogalmazott. Ezek sorában a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újbóli megnyitását említette. 

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta: a megbeszélés során áttekintették a problémás kérdéseket. Hozzátette: az erdélyi magyarságnak az a legjobb, ha Románia és Magyarország között álladó a párbeszéd. Úgy vélte, ezért meg kell erősíteni a két ország stratégiai partnerségét, és törekedni kell egy bizalmi viszony kialakítására.

Kolozsvári programja keretében Szijjártó Péter erdélyi magyar vállalkozókkal is tárgyalt. Az este folyamán az erdélyi történelmi magyar egyházak vezetőivel vesz részt munkavacsorán.