A magyar külpolitika átalakítása a beruházás-ösztönzés szempontjából jól vizsgázott – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Elmondta, a Nemzeti Befektetési Ügynökség tavaly Közép-Európa második legeredményesebb befektetési ügynöksége lett, 60 magyarországi beruházás megvalósításáról zárt le eredményes tárgyalásokat 32 új és 28 már itt tevékenykedő céggel.

A miniszter kiemelte: az ilyen beruházások értéke 1,66 milliárd eurót, mintegy 508 milliárd forintot tett, és ez hozzájárult ahhoz, hogy Közép-Európában Magyarországon a legmagasabb a GDP-arányos működő tőke beáramlást jelző mutató.

Az idén az első öt hónapban a HIPA 27 magyarországi beruházásról kötött megállapodást 548,8 millió euró értékben. A 27 beruházó cég közül 14 eddig nem rendelkezett itteni befektetéssel, 13 itt lévő vállalat pedig nyereségéből fektet be. Az első öt havi 27 új beruházás 5597 új munkahelyet teremt,  40,2 százalékkal többet az előző év azonos időszakánál – mondta Szijjártó Péter.

MTI