Hirdetés

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a német tulajdonú cég üzemének átadásán arról számolt be, hogy a beruházást az állam 2,2 milliárd forinttal támogatta. Tájékoztatása szerint a fém alapanyag és feldolgozási termékek gyártása tavaly nagy rekordot döntött Magyarországon, a mintegy 120 ezer embernek munkát adó ágazat termelési értéke már több mint 4000 milliárd forint.

Beszédében kiemelte, hogy a projekt bizonyítja, hogy hazánk továbbra is vonzó beruházási környezetet tud biztosítani Európában, a cégek számára komoly vonzerőt jelent a kontinens legalacsonyabb adói mellett a politikai stabilitás és a képzett munkaerő is.

Hangsúlyozta, hogy korábban példátlan módon három év alatt kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, az ukrajnai háború árát pedig mindenki fizeti, ráadásul az európai uniós szankciók csak tovább súlyosbítják a helyzetet.

„Ezek egyelőre jobban fájnak nekünk, európaiaknak, az Európai Unió gazdaságainak, mint azoknak, akikkel szemben elvileg bevezetésre kerültek” – vélekedett.

Korábban írtuk


Aláhúzta, hogy a helyzet a recesszió rémét festette fel, ennek elkerülése volt a kormány legfontosabb feladata az utóbbi években, aminek legjobb módját az újabb és újabb beruházások jelentik.

„Épp ezért mindkét válság esetén a kormány ugyanazt a gazdaságpolitikai választ adta, vagyis minden idők legjelentősebb beruházásösztönzési programjait indítottuk el, mind a világjárvány, mind a háború árnyékában” – közölte.

Szijjártó Péter emlékeztetett, hogy a kormány a munkanélküliség finanszírozása helyett inkább annak a megelőzésére összpontosított.

„Az eredmény, azt gondolom, önmagáért beszél, hiszen míg 2022 a világgazdaság egyik fekete éve volt, addig a magyar gazdaságban ez rekordévnek számított” – jelentette ki.

Ennek kapcsán pedig arról számolt be, hogy tavaly a beruházási, a foglalkoztatási és az exportcsúcs is megdőlt. Továbbá kifejtette: idén már most több beruházás érkezett Magyarországra, mint a tavalyi rekordév egészében.

„És a beruházási rekord eredménye, hogy meg tudjuk védeni a munkahelyeket, el tudjuk kerülni a recessziót és a gazdaságot növekedési pályán tudjuk tartani” – közölte.

A miniszter hangsúlyozta: „az elmúlt időszak beruházási döntései világosan mutatják, hogy a politikai hangulatkeltés és hisztériakeltés dacára sem kopott meg a német vállalatok bizalma Magyarország iránt”.

„Magyarországon minden német vállalat számára az egyenlő elbánás elvét biztosítjuk, és örülünk annak, hogy továbbra is a német vállalatok alkotják a legnagyobb beruházói közösséget” – mondta.

Végül rámutatott, hogy az elmúlt kilenc évben 183 nagy német vállalati beruházáshoz adott a magyar kormány jelentős pénzügyi támogatást.