Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca nyomán Közép-Ázsia biztonságának még soha ekkora jelentősége nem volt az egész világ biztonsága szempontjából.

Hirdetés

Ennek ellenére egyes európai uniós vezetők részéről a mai napig rendszeresek a felelőtlen nyilatkozatok, amelyek könnyen a 2015-ösnél is sokkal erőteljesebb migrációs hullámot válthatnak ki – figyelmeztetett. Hozzátette, hogy nem szabad figyelmen kívül a térségbeli országok véleményét, ugyanis „elsősorban az ő bőrükre megy a játék”. Márpedig az ő álláspontjuk az, hogy az Afganisztánban keletkezett problémákat Afganisztánon belül kell megoldani.

„Éppen ezért hibás, felelőtlen és veszélyes a brüsszeli intézmények azon elképzelése, ami arra ösztönözi az afgánokat, hogy aki el akarja hagyni Afganisztánt, az induljon útnak” – jelentette ki.

Szijjártó Péter aláhúzta: ez az egész térséget destabilizálná, ami súlyos kihatással lenne az európai biztonsági helyzetre is.

Beszélt emellett arról is, hogy a közép-ázsiai gazdaságok gyorsan növekednek, s fontos, hogy ebből a magyar vállalatok is profitálhassanak, amire meg is van az esély a keleti nyitás stratégiája miatt meglévő jó kapcsolatoknak köszönhetően.

A magyar-kirgiz kereskedelmi forgalom idén 62 százalékkal bővült, és a kirgizisztáni magyar jelenlét zászlóshajójának számító Richter Gedeon Nyrt. piaci részesedése is folyamatosan nő. Továbbá jövő héten hatályba lép a megállapodás a 16 millió dollárral induló, kirgiz-magyar alap létrehozásáról, hogy ezáltal is támogassák a magyar cégek beruházásait.

„Mi, magyarok talán minden más európai országnál nagyobb megértéssel vagyunk Közép-Ázsia iránt. Ezért szívesen vállaljuk a híd szerepének betöltését (.), és szeretnénk ha az EU nagyobb figyelmet fordítana a térségre” – fogalmazott.

Végezetül elmondta, hogy Magyarország tavaly nagykövetséget nyitott Kirgizisztánban, amely már hat EU-tagállam vízumképviseletetét is ellátja, és további országok is jelezték érdeklődésüket. Illetve kitért arra, hogy idén 438 kirgiz hallgató jelentkezett magyarországi ösztöndíjra, és megállapodás született a diplomáciai képzési együttműködésről is.

Korábban írtuk