A franciák alkotják a 4. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon. Ma megpróbálok újabb beruházásokról, újabb munkahelyekről megállapodni!

Posted by Szijjártó Péter on Thursday, December 3, 2020
Hirdetés

„Európa egyik legnagyobb elektronikai cége a zalaegerszegi, a gyöngyösi és a kunszentmiklósi gyárat is bővíteni fogja” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-nek Párizsban.

A beruházás értéke négy és fél milliárd forint, amelyhez a kormány 600 millió forintos támogatást biztosít.

Ezek a gyárak elsősorban az autóipari beszállításhoz és más elektronikai gyártáshoz állítanak elő különböző alkatrészeket.

A fejlesztés keretében a vállalat Budapestre hozza az egyik európai beszerzési központját, amelynek nyomán több mint száz új munkavállalót fognak alkalmazni a szolgáltató központjukban.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a francia beruházók a negyedik legnagyobb befektetők Magyarországon. Mintegy ötszáz céggel több mint 5 milliárd eurónyi beruházást hoztak Magyarországra és 45 ezer embernek biztosítanak munkát.

Korábban írtuk

„A francia vállalatok a termelés és a szolgáltatás terén is szeretik Magyarországra hozni a beruházásaikat az alacsonyon adók, a jó infrastruktúra és a politikai stabilitásnak köszönhetően” – mondta a miniszter.

„Az új világgazdasági korszak kezdetével különösen éles verseny folyik a beruházásokért, így egy-egy olyan beruházás, amely megvédi a munkahelyeket vagy újakat teremt, aranyat ér” – tette hozzá.

Szijjártó Péter találkozott az Opel korábbi gyárait üzemeltető francia Peugeot-csoport vezetőivel is, akik jelentős átalakításokat terveznek a Fiat Chryslerrel történő egyesülést követően. Céljuk, hogy a világ negyedik legnagyobb autóipari konglomerátuma jöjjön létre.

„Fontos, hogy felhívjuk az új vállalat vezetőinek a figyelmét, hogy Szentgotthárd eddig egy kifejezetten versenyképes és hatékony gyártóbázisa volt az Opelnek, majd a Peugeot-csoportnak” – hangsúlyozta. Arra is emlékeztetett, hogy „idén kezdték meg az új generációs motorok gyártását, amelyből évente 350 ezer készül Szentgotthárdon”, és jelezte, hogy „van arra kapacitás, hogy ezt a számot bővíteni lehessen”.

Miután az új konglomerátum létrejöttével a Peugeot csoport felülvizsgálja az eddigi működését, a magyar kormány célja, hogy „Szentgotthárd a jövőben is egy fontos gyártóbázisa legyen a létrejövő új autóipari vállalatnak” – mondta a miniszter.