Szijjártó Péter a bejegyzésben emlékeztetett: alig négy hete tették le a BMW-gyár alapkövét Debrecenben Milan Nedeljkoviccsal, a BMW igazgatótanácsának gyártásért felelős tagjával közösen.

Hirdetés

Hozzátette, folyamatosan kapcsolatban vannak a BMW igazgatótanácsi tagjával, hétfőn videókonferencia keretében egyeztettek.

Úgy folytatta, hogy az inflációs környezet, a nyersanyagárak emelkedése és a beszállítói láncok bizonytalansága mind-mind komoly feladatot jelentenek az autóipar számára. Ebben a helyzetben különösen fontos, hogy ne rakjanak plusz terheket az iparágra – hangsúlyozta.

„Számunkra természetesen fontos a környezetvédelem, ugyanakkor annak kéz a kézben kell járnia a versenyképesség folyamatos fejlődésével. Az nem lehet, hogy ideológiai vagy politikai okokból egy komplett európai iparágat véreztessünk ki most, amikor az európai gazdaságnak támogatásra van szüksége. Szerintünk most nincs itt az ideje annak, hogy konkrét időpontot tűzzünk ki a hagyományos gépjárműmotorok teljes kivezetésére. A károsanyag-kibocsátást természetesen csökkenteni kell, de mindezt a józan ész talaján állva kell megtenni” – fogalmazott Szijjártó Péter.

Korábban írtuk

Magyarország számára különösen fontos az autóipar jövője, hiszen annak termelési értéke megközelíti éves szinten a 10 ezer milliárd forintot, és az ágazat nagyjából 150 ezer munkahelyet tart fenn – emelte ki a miniszter.

„Jó lenne, ha ebben a nehéz gazdasági időszakban egyesek nem akarnák folyamatosan lábon lőni az európai gazdaságot” – írta Szijjártó Péter.