Fotó: MTI/Varga György
Vigh László fideszes országgyűlési képviselő (b), Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) és Molnár Gábor, a MouldTech Systems Kft. tulajdonosa (j) a cég saját gyártmányú mezőgazdasági drónját nézik a MouldTech Systems Kft. támogatói okiratának ünnepélyes átadásán a gyár telephelyén, Zalaegerszegen 2021. május 4-én
Hirdetés

A külgazdasági és külügyminiszter a gépipari MouldTech Kft. félmilliárd forintos fejlesztéséhez nyújtott állami támogatás bejelentésekor beszélt arról, hogy míg tavaly a világon 42 százalékkal csökkent a közvetlen külföldi tőkebefektetések mértéke, addig Magyarországon 140 százalékkal nőtt, és ma csaknem annyian dolgoznak, mint a járvány előtt.

Az eredményekben nagy szerepe van azoknak a vidéki középvállalatoknak is, amelyek jelentősen megerősödtek, nagy nemzetközi vállalatcsoportok beszállítói lettek versenyképes termékeikkel – közölte Szijjártó Péter.

Úgy fogalmazott: egy éve komoly kihívásokkal küzd az ország; az életet, az egészséget, a munkahelyeket kell megvédeni, a kormány pedig ezzel összefüggésben kizárólag olyan döntéseket hozott, amelyek a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeit tartják szem előtt. Ha nem így lett volna, „és engedtünk volna a külső és belső nyomásnak”, ma sokkal több halottról, fertőzöttről és elvesztett munkahelyről lenne szó.

„Nem voltunk hajlandóak ideológiai vagy geopolitikai” véleményekre hallgatni, így lehetett mostanáig 3,9 millió keleti vakcinát beszerezni, amelyhez májusban további 3,1 millió érkezik, várhatóan határidő előtt. Magyarország Európában a legsikeresebb választ adta a járványra egészségügyi és gazdasági szempontból – hangsúlyozta a miniszter.

Korábban írtuk

Még 11 évvel ezelőtt egy, a maihoz hasonló válság elsöpörte volna a magyarországi középvállalatokat, amelyek ma jelentős szerepet játszanak a magyar gazdaság sikerében. Zala megyében jelenleg 21 vállalati beruházás 18 milliárd forint értékű fejlesztéséhez 7 milliárd forintos versenyképesség-növelő támogatást nyújt a kormány, amely így 5600 munkahely megmentését segítette – sorolta Szijjártó Péter.

Kitért arra is, hogy a zalaegerszegi Mould Tech Kft. 490 millió forintos fejlesztéséhez 245 millió forint támogatást ad a kormány 77 munkahely megőrzését is segítve. A ma már egyre nagyobb piaci részesedést szerző vállalkozás a nemrég beszerzett fémmegmunkáló berendezésekhez vásárol új szerszámokat, előrébb léphet a robotizációban és az automatizációban, továbbá új üzemcsarnokot is épít.

A 20 éve alapított cég az autóipar, az orvosi műszerek, az elektronikai és a védelmi ipar beszállítója, amely mindig nagy figyelmet fordított a kutatás-fejlesztésre és az oktatási intézményekkel való együttműködésre. Tevékenysége nagy mértékben hozzájárul a Magyarországon 122 ezer embernek munkát adó fémipar sikeréhez, amely az idei első négy hónapban 8 százalékos növekedést ért el – mondta el a külgazdasági és külügyminiszter.

Vigh László, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) Zalaegerszeg fejlődésével kapcsolatban arról beszélt, hogy a MouldTech szomszédságában már mintegy 85 százalékos készültségen áll a 45 milliárd forintból épülő járműipari tesztpálya, amely az év végére elkészülhet. Egyedülálló lehetőséget biztosítva ide kapcsolódik majd az ugyancsak épülő M76-os gyorsforgalmi út, amelynek egy 10 kilométeres szakasza tesztszakasz lesz.

Említést tett a szintén itt épülő Rheinmetall harcjárműgyárról, amelyhez ugyancsak önálló tesztpálya is épül, továbbá Európa egyik vezető szállítmányozási cége, a Metrans nemrég bejelentett új zalaegerszegi logisztikai központjának beruházásáról.

Molnár Gábor, a Mould Tech igazgatója kifejtette: cégük a folyamatos előrelépést, a gyártókapacitás legmodernebb technológiával történő fejlesztését választotta a válság kihívásaira válaszul, ahelyett, hogy leépítettek vagy leálltak volna. A fellendülésben bízva egy hosszabb távon megtérülő beruházásba vágtak, amellyel egyúttal erősítik a kutatás-fejlesztést is saját kutatóközpont kialakításával, s mindezekkel a fejlesztésekkel ugrásszerű növekedésre lesz lehetőségük.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Mould Tech Kft. nettó árbevétele 2019-ben meghaladta a 972 millió forintot, adózott eredménye 19 millió forint fölé nőtt, az egy évvel korábbi 12 millió forintról.