Fotó: mti, archív

Modernizáció és ügyfélbarát ügyintézés – ez állt a Nemzeti Adó- és Vámhivatal céljainak középpontjában a 2017-es évben. Az adóhivatal több újdonságot is bevezetett, amelyek nemcsak csökkentették az adózók terheit, hanem a költségvetésnek is jelentős bevételt hoztak.

Kis Péter András, a NAV adószakmai szóvivője az M1 Summa című műsorában elmondta: mindenki megnézhette, átnézhette, kijavíthatta, kipótolhatta a nevére szóló bevallási tervezetet, s ezt kellett jóváhagyni. Sokan azonban így sem javították a bevallásukat, ekkor lett a bevallási tervezetekből bevallás május 22-én. Ismertette: mintegy 4,5 millió bevallási tervezetet készített el 2017-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Az informatikai piac szereplői és szakemberei által az év legjobb projektjeként értékelt rendszerrel mintegy 134 tonnányi papírhoz kapcsolódó postaköltséget spórolt meg a hivatal. 2018-ban ráadásul még több adózó helyett a NAV készíti majd a bevallásokat, hiszen jövőre a mezőgazdasági őstermelők és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek is beletartoznak abba a körbe, akik a NAV-tól bevallási tervezetet kapnak.

Valamint – teszi hozzá – 600 ezer embernek megszűnik a munkáltatói jogmegállapítás,azaz most már nem lehet majd kérni a munkáltatóktól jövőre, hogy készítsenek bevallásokat a munkavállalóiknak, helyettük is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal fog dolgozni, ez a munkavállalóknak és a munkáltatóknak is könnyebbség.

Idén még mintegy 30 ezer cég készítette el munkavállalóinak a személyijövedelemadó-bevallását.

2017-ben egyébként nemcsak a bevallások, hanem az adóhivatali ellenőrzések középpontjában is a szolgáltató és az ügyfélbarát szemlélet állt. Ennek egyik legjobb példája az idén elindított adótraffipax rendszer.

A NAV adatai szerint mintegy 150 ezren kattintottak erre a rovatra. Az új rendszernek köszönhetően megnőtt a nyugtaadás gyakorisága, valamint a vállalkozók bevétele és a bejelentett alkalmazottak száma is. Ugyancsak az ügyfélcentrikusság jellemezte az adóhivatal támogató jellegű ellenőrzéseit, amelyek célja az, hogy önkéntes jogkövetésre ösztönözze az adózókat. A támogató jellegű ellenőrzésekkel több, mint 160 ezer adózót mentesítettek a szankciók alól. A szolgáltatás ráadásul az adóbevételekre is jótékonyan hat: a NAV adatai szerint november végéig az ügyfélbarát ellenőrzésekből 14 milliárd forint folyt be az államkasszába.

A NAV szóvivője a műsorban azt is elmondta, hogy az ügyfélbarát szolgáltatások jövőre is megmaradnak. Sőt, 2018-ban elindul az adóhivatali mentorálás is, amellyel évi 80 ezer kezdő vállalkozásnak segíthetnek majd abban, hogy eligazodjanak az adójogi kötelezettségek terén.

(hirado.hu)