Szita Károly szerint a kormány ismét az emberekkel fizetteti meg hibáit, hiszen az elvonásnak ők lesznek a vesztesei. „Az önkormányzatok 20 éve soha nem voltak még ilyen kiszolgáltatott és ilyen megalázott helyzetben mint ma” – fogalmazott a Fidesz önkormányzati tagozatának elnöke. „A Gyurcsány–Bajnai-korszak kormányai brutális támadást intéztek az önkormányzatok ellen, amelynek kárvallottjai az emberek lettek” – tette hozzá.

Az elmúlt 5-6 esztendő ÁSZ-jelentéseiből kiderül, hogy mintegy 1000 milliárd forintot vettek el a településektől, a falvaktól és a városoktól – fejtette ki Szita Károly. „Az embernek az az érzése, hogy ma már az önkormányzatok tudatos gyengítése folyik” – közölte a fideszes politikus.

Kaposvár polgármestere hozzátette, hogy a kormány ráadásul azt tervezi, hogy az iparűzési adót – az önkormányzatok helyett – majd az APEH szedi be. A politikus azonban arra figyelmeztetett: hiába ígéri a kormány, hogy az önkormányzatok majd megkapják a beszedett összeget, azt várhatóan nem fogják időben, valamint hiánytalanul megkapni.

(hírTV)