A szociális kártyához hasonló rendszer egyik jó példája az Amerikai Egyesült Államok, ahol 1969 óta működik újra a szociális ellátó rendszer részeként egy élelmiszer-segélyezést biztosító rendszer (SNAP-program), mely 2004 óta elektronikus rendszerként vehető igénybe, és amely a leginkább hasonlít a magyarországi szándékokhoz. A programban országszerte 171 ezer elfogadóhelyen éves szinten 26 milliárd dollárnyi forgalmat generál a 34 millió jogosult.

Az elfogadóhelyek 25%-a szupermarket, a többsége azonban helyi kisbolt. A legtöbb ilyen jellegű támogatást zöldség, gyümölcs és gabonatermékek, hús és húspótló termékek vásárlására költik az Egyesült Államokban. A vásárlások egyharmada a lakóhely közvetlen közelében – egy mérföldön belül történik. Az otthonuktól ennél távolabb vásárlók felét a messzebbi olcsóbb árak motiválják, másik felük közelében nincs bolt.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma által készített kimutatás szerint a SNAP-programban minden 5 dollár támogatás elköltése újabb 4,2 dollár elköltését generálja, tehát gazdaságélénkítő hatása nem elhanyagolható. A 2004 óta működő elektronikus támogatási rendszer voltaképpen egy bankkártyához hasonló eszközt jelent, mely mögött egy bankszámla áll. A jogosulatlan hozzáférés aránya mindössze 2%, a visszaéléseket próbavásárlásokkal, a boltok ellenőrzésével szűrik.

A felhasználók 95%-a inkább elégedett a rendszerrel, melynek legfőbb előnyei közt a támogatások eljuttatásának egyszerűségét, nyomon követhetőségét, a visszaélések visszaszorulását említik. A program tanácsokkal is ellátja a vásárlókat a helyes étkezési szokásokról, illetve a vásárolható termékek köre is az egészséges táplálkozást ösztönzi. Hála ezen intézkedéseknek az USA-ban az alacsony jövedelműek is kellő mennyiségben fogyasztanak vitaminokat és nyomelemeket.

A teljes elemzés a www.korics.hu Dokumentumtár menüjében olvasható.