Az ülésen a kamatfolyosó két szélét is 50 bázisponttal mérsékelték. Az alapkamat így 7,25 százalékra mérséklődött, az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 8,25 százalékra csökkent, az egynapos jegybanki betét kamatlába pedig 6,25 százalékra mérséklődött.

Hirdetés

A jegyzőkönyv szerint

a magyar gazdaságban beinduló növekedés, a historikusan magas devizatartalék, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a körültekintő monetáris politika az ország kockázati megítélésének erősödése irányába hatott.

A változékony pénzügyi piaci környezet és az inflációs kilátásokat övező kockázatok ugyanakkor továbbra is óvatos, türelmes megközelítést tesznek szükségessé.

A tanácstagok értékelése szerint az áremelkedés üteme az idei év közepén átmenetileg nő, emellett kiemelt figyelemmel követik a piaci szolgáltatások inflációjának alakulását. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy

Korábban írtuk

az inflációs cél 2025-ben történő fenntartható eléréséhez a szigorú monetáris politika fenntartása szükséges.

A döntéshozók egyöntetűen úgy vélték, hogy az ország kockázati megítélését leginkább befolyásoló tényezők közül a kitűzött költségvetési hiánycélok hiteles elérése és a külső egyensúlyi folyamatok idei alakulása kiemelt fontosságú. További meghatározó szempont a nemzetközi monetáris politikai környezet – különösen a tartósanmagasabb amerikai kamatkörnyezet – hazai kamatpolitikai mozgástérre gyakorolt hatása.

Emellett a tanácstagok hangsúlyozták, hogy a pénzügyi piaci stabilitás megőrzése az árstabilitás fenntartható eléréséhez továbbra is elengedhetetlen, miközben a magyar pénzügyi eszközökbe vetett bizalom erősítése és az inflációs várakozások horgonyzása szempontjából is kulcsfontosságú.

Hangsúlyozták, hogy a globális és hazai dezinflációt övező kockázatok, illetve a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága előretekintve is óvatos és türelmes monetáris politikát indokol. A tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását, amelyek alapján körültekintően és adatvezérelten dönt az alapkamat további mérsékléséről – írták.