Sokat spórolunk az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklésével

A KSH adatai szerint tartósan alacsonyan maradtak a januárban áfacsökkentésen átesett élelmiszerek árai. A bontott csirke kilója több mint 100 forinttal olcsóbb, a tojás darabja bő 30 forinttal, a tej literje 15 forinttal. Az áfacsökkentést jövőre a halakra és a teljes sertéstermékpályára kiterjesztik. Az agrártárca számítása szerint az elmúlt másfél évben az áfacsökkentések eredményeként mintegy 60 ezer forintot takarított meg egy átlagos háztartás.

A 2016 januárjától olcsóbb nyers sertéshús mellé az idei év elejétől csatlakoztak a baromfitermékek, a tojás és a nyers tej, amelyek immár szintén az 5 százalékos, kedvezményes áfakulcs alá tartoznak. E termékkörök ára januárban nagyot zuhant, majd a következő két hónapban – a piaci verseny hatására – tovább morzsolódott, hasonlóan a sertéshúspiacon egy évvel korábban bekövetkezett folyamatokhoz.

A korábban 27 százalékos áfakulcs alá tartozó bontott csirke ára például 770 forintról 673 forintra esett, majd 651 forintig csökkent, hogy aztán a 650-660 forintos sávban stabilizálódjon. A decemberig szintén 27 százalékon adózó tojás ára 389-ről előbb 367, majd 366 forintra mérséklődött. A 2,8 százalék zsírtartalmú nyers tej pedig, amely a 18 százalékos áfakörben volt, a korábbi 225 forintos szintről 216 forintra, majd a legfrissebb adatok szerint 210 forintra csökkent.

Még mindig érezhető megtakarítást nyernek a vásárlók a másfél évvel ezelőtt áfacsökkentésen átesett sertéshúsféleségeken is. Bár piaci okok miatt e termékféleségek ára fölfelé indult, a rövidkaraj például a 2015. decemberi 1610 forint helyett még így is csak 1490 forintba kerül. Vagyis a bontott csirkét 14,3, a tojást 5,9, a nyers tejet 6,7, a rövidkarajt pedig 7,5 százalékkal vásárolhatjuk olcsóbban, mint az áfacsökkentés előtt. Az említett termékek mellett csökkent az éttermi fogyasztás áfája is, a korábbi 27-ről 18 százalékra.

A Földművelésügyi Minisztérium számításai szerint a sertéshús áfájának csökkentése tavaly összesen 25 milliárd forint megtakarítást jelentett a háztartásoknak. Az idei áfamérséklések eredményeként pedig a baromfi-termékpályán 19, a tojásnál 10, a tejnél 21 milliárd forint megtakarítás várható. A tárcánál úgy számolnak, az élelmiszerek általános forgalmi adójának mérséklése jövőre összesen 43 milliárd forintot hagy a családoknál, átlagosan 35-40 ezer forintot. Valójában azonban az alacsonyabb jövedelműek, nyugdíjasok számára az intézkedés az átlagosnál is jelentősebb könnyebbséget jelent, hiszen fogyasztásukban az élelmiszerek nagyobb hányadot képviselnek. Az áfacsökkentésben érintett termékek forgalma bő 2 százalékkal nőtt.

A húsféleségek, tojás, tej adókulcsának csökkentése a tisztességesen gazdálkodó hazai cégek versenyhelyzetét is javította. A korábban érvényben levő 27 százalékos adókulcs ugyanis komoly csábítást jelentett az adócsalásokra. Az áfacsökkentés első kedvezményezettje azért a sertéságazat volt, mert ott rendkívül magas, közel 50 százalék volt a feketén vagy adómentesen értékesített hús aránya, de a tojástermékpályán is 35 százalék volt a feketegazdaság aránya. Az immár 5 százalékra mérsékelt áfakulcs lényegesen kisebb kísértést jelent a bizonytalan forrásból származó vagy külföldről illegálisan behozott áruk értékesítésére.

2018 januárjától tovább bővül a szuperkedvezményes áfakulcs alá tartozó termékek köre. Az egészséges táplálkozásra ösztönzés jegyében a halféleségek, valamint a nyers sertéshús mellett a sertéshústermékek is bekerülnek a kedvezményezettek közé.