Schanda Tamás kiemelte, a tavalyi év adatai kedvező teljesítményről tanúskodnak. A KSH közlése szerint 2021 novemberében az építőipari termelés volumene 12,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest pedig 4,9 százalékkal nőtt. Az épületek építése 11,6 százalékkal, az infrastrukturális beruházásokat, sportlétesítményeket lefedő egyéb építmények építése 14,8 százalékkal nőtt éves alapon. A novemberi teljesítménnyel az építőipari termelés elérte a 2019 nyarán regisztrált rekordszintet, és ez a kedvező tendencia tovább folytatódhat.

Hirdetés

Az ITM közleménye szerint az uniós, valamint a környező országok körében is kiemelkedő a magyar szektor teljesítménye, 2010 átlagával összevetve az építőipari ágazat termelése 80,3 százalékkal bővült, így ebben a tekintetben Magyarország első helyen áll a régióban.

A kormány többféle intézkedéssel segíti a magyar embereket, a 2021. január 1-jétől érvényben lévő, új lakóépületek értékesítésére vonatkozó 5 százalékos áfa, a CSOK felvétele esetén az áfa visszaigénylése, továbbá a vagyonszerzési illetékfizetési kötelezettség eltörlése, a zöld hitel és zöld CSOK, valamint a lakás-felújítási támogatás nagy lendületet adnak a lakásépítési és felújítási piacnak – tette hozzá a közlemény szerint Schanda Tamás.

Korábban írtuk