Hatvanhatezer ember veszítette el állását az elmúlt hónapokban úgy, ennyivel nőtt a munkanélküliek száma az előző év utolsó negyedévéhez képest. Így most 402 ezren keresnek állást, a munkanélküliségi ráta 9,7 százalékos.

Lindnerné Eperjesi Erzsébet, a KSH Munkaügyi Statisztikai Osztályának vezetője szerint nincs meglepő az adatokban, az azonban már újszerűnek számít, hogy a gazdasági válság és a gyárbezárások nemcsak a kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzetű régiókat érintették, mint például az Észak-Alföldet, hanem már a közép-dunántúli régiókban is csökkent a foglalkoztatási ráta, két százalékponttal a korábbi negyedévhez képest.

Tavaly ugyanebben az időszakban, az első három hónapban nyolc százalékos volt a munkanélküliségi ráta és nyolcvanezerrel többen dolgoztak. A mostani 9,7 százalékos munkanélküliségi adat 12 éves rekord. Csakhogy akkor, a kilencvenes évek második felében éppen csökkenő volt a tendencia. Most viszont várhatóan tovább emelkedik majd a munkanélküliek száma.

A magyarországi adatok továbbra is magasabbak, mint az uniós átlag. A 27 Európai Uniós ország átlagos munkanélküliségi rátája kilenc százalék alatt van. A Fidesz szerint ezek az adatok azt mutatják, hogy a reménytelenség kormánya képtelen megfékezni a válságot, amelyet a hét évnyi szocialista kormányzás idézett elő.

(MR)