A lap hétfői számában az igazgató ismertette: jelenleg összesen napi 30-35 ezer hordó olajegyenértéknyi szénhidrogént hoznak a felszínre szerte az országban, mintegy ezer aktív kútból. Történelmileg a legnagyobb a Szeged melletti algyői, valamint a nyugat-magyarországi nagylengyeli, és újabban kiemelkedő a Gödöllő közelében lévő gombai mező. Tizenhat kutatási koncessziós területével a Mol a legnagyobb az országban, ezek a területek a Dunántúlon, Kelet-Magyarországon és Budapesttől keletre találhatók.

Hirdetés

Homonnay Ádám jelezte: vizsgálják, hogy a régen lefúrt, több ezer szunnyadó kútból új technológiával hány állítható termelésbe, illetve hol találhatnak további lelőhelyeket, a koncesszióik többsége ugyanis 2025-re kifut.

Tavaly mélypontra kerültek az energiaárak, az olajipar azonban nem tud ilyen hektikusan működni – mutatott rá. Itt a projektek évtizedes kifutásúak, ezekhez azt kell jól belőni, hogy hosszabb távon hogyan alakul az olaj és a gáz ára. Ugyanakkor a Molnak az ellátásbiztonságot akkor is szem előtt kell tartania, ha olcsó a földgáz és az olaj, hiszen el kell látnia a lakosságot, és teljesítenie kell a szerződéses kötelezettségeit.

Az igazgató kifejtette: a felhozott olajat a Dunai Finomítóba juttatják, ez a létesítmény a Molé mellett fogadja az összes importot és más társaságok Magyarországon felhozott olaját is. Belföldön kel el a gázuk is, a Mol részben lakossági és ipari felhasználásra adja el.

Kiemelte: bár a magyarországi gázellátás jelentős hányada importból származik, a Molnak kiemelt szerepe van az ellátásbiztonságban, a magyar lakosság gázszükségletének 50 százalékát a Mol biztosítja hazai forrásból. A hazai gáztermelés ráadásul hatékony és környezetkímélő módon történik, egyben munkahelyeket biztosít – fűzte hozzá.

Korábban írtuk

Az igazgató szólt arról, hogy a Molnak ambiciózus fenntarthatósági célkitűzései vannak, ezért az ellátásbiztonság mellett a zöldberuházások és az energiaátmenet fedezetéről is gondoskodnia kell. Ma az már kevés, hogy az általuk kínált energia olcsó és biztonságos legyen, zöldnek is kell lennie – jelezte.

Az igazgató elmondása szerint a szénhidrogén-termelés a szén-dioxid begyűjtésétől és tartós tárolásától válik zölddé, amit hatalmas lehetőségnek nevezett üzleti és fenntarthatósági szempontból is. Elmondása szerint sok kiürült mező van Magyarországon, ezek közül öt földgáztárolóként működik, de számos további szén-dioxid tárolására is biztonságosan alkalmas. Várakozásai szerint a Mol az évtized közepén megkezdheti a szén-dioxid tárolását a föld alatt.