Ha paksi atomerőmű által megtermelt villamos energiát a szabadpiacról szereznénk be, akkor a családok rezsiköltsége a négyszeresére emelkedne (2022. február 28-i árképzés alapján), állapította meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) – írja a Világgazdaság.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy a családok éves, 92 147 forintos rezsiköltsége – 264 564 forinttal – 356 693 forintra nőne.

Az ITM számítása egy kétgyermekes, családi házban élő, a fűtést és meleg vizet gázzal előállító háztartásra vonatkozik.

A paksi atomerőmű évente mintegy 14 terawattóra villamos energiát termel, ekkora mennyiség szabadpiaci beszerzése a jelenlegi árakon mintegy 1200 milliárd forinttal kerülne többe évente az erőmű jelenlegi önköltségi árához képest.

 Mindezek miatt is kiemelendő, hogy az olcsó áram és a rezsicsökkentés hosszú távú fenntartásához szükség van atomenergiára is.

Korábban írtuk

A hazai egyetemes szolgáltatásban alkalmazott hatósági árszabályozás rendszerében az egyetemes szolgáltatásban forgalmazott teljes villamos energia mennyiségének a 80-85 százalékát az egyetemes szolgáltatók (jelenleg még MVM Next Zrt. és E.On Áramszolgáltató Zrt.) számára az MVM Partner Zrt. mint nagykereskedő biztosítja. Ezen a 80-85 százalékon belül a műszaki sajátosságokból adódóan mintegy 60 százalékban van jelen a paksi atomerőműben előállított villamos energia. Azaz az erőmű szerepe meghatározó az egyetemes szolgáltatásban.

A teljes cikk elolvasható a Világgazdaság oldalán, IDE kattintva!