Fotó: Facebook/Szijjártó Péter
Hirdetés

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, miszerint az Ábrahám-megállapodások előkészítői részesüljenek Nobel-békedíjban, valamint reményét fejezte ki, hogy a békemegállapodások szellemisége tovább fog élni és ennek mentén újabb és újabb egyezmények jönnek majd lére.

A két ország közötti gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Emírségek sokat segített azzal, hogy megosztotta a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatait, adatait, ugyanis ez előmozdította tavaly a magyarországi engedélyezést, ami hozzájárult a gazdaság gyors újranyitásához.

Közölte, az együttműködés folytatódni fog, és a két ország egészségügyi hatóságai között párbeszéd kezdődött a kiskorúak oltásának tapasztalatairól is.

A gazdasági kapcsolatokról a külügyminiszter kiemelte, hogy a Perzsa/Arab-öböl országainak piaca, ezen belül is az Egyesült Arab Emírségek óriási lehetőségeket tartogat a technológiaorientált magyar vállalatok számára, például a vízgazdálkodás területén. Mint mondta, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt és elérte a 400 millió dollárt, miközben a magyar export 19 százalékkal emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy mindkét gazdasági mutató tekintetben nyolcéves rekord dőlt meg – mondta.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta, hogy a magyar Eximbank 800 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így elősegítve a két ország cégeinek együttműködését, amelyre már most is számos példa van. Egyes emírségekbeli városokban magyar vállalatok építették ki a közvilágítást, a Mol pedig energetikai együttműködésről tárgyal az Abu-Dzabi Nemzeti Olajtársasággal – mutatott rá.

A felek együttműködési megállapodást írtak alá az űrkutatás és űrtevékenységek, valamint a vízgazdálkodás és a felsőoktatás területén is.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a most véglegesített egyezmény értelmében évente száz ösztöndíjas helyet fognak biztosítani emírségekbeli hallgatóknak a magyarországi egyetemeken az immár 86 országot érintő Stipendium Hungaricum program keretében.

A kétoldalú partnerséget Abdalláh bin Tuk ál-Marri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere is méltatta, mondván, annak szerepe lehet országa gazdaságának diverzifikálásában.