Szentendre belvárosának innovatív, funkcióbővítő rehabilitációja során a tervezett ütemezés szerint jövő tavaszra Szentendre új, még vonzóbb köntösbe öltözik. Megújul a Főtér és környéke, átalakul a Dumtsa Jenő és a Malom utca, valamint a Bogdányi utca egy része és a Bükkös-patak egy szakasza, illetve új technikai eszközökkel bővül a Tourinform iroda is. A művészvilág és kultúrakedvelők nagy örömére pedig megépül a kistérségben egyedülálló értékeket képviselő MűvészetMalom hiányzó szárnya is, mellyel még szélesebb tárház nyílik a kiállítások és rendezvények előtt. A projekt összköltsége 1, 092 milliárd forint, melyhez 900 millió forint európai uniós támogatást sikerült elnyernie az önkormányzatnak.

A városrehabilitációnak és a különböző városrészek felújításának társadalmi és gazdasági szempontból is rendkívül fontos szerepük van. A városfelújítás elmaradása jelentős lakásgazdálkodási, lakáspiaci és költségvetési gondokat okozhat az érintett önkormányzatoknak. Szerencsére ma már egyre több az olyan település – köztük Szentendre is -, mely felismerte a kijelölt városrészek felújításának és az ezekben jelentkező társadalmi problémák felszámolásának szükségességét – mondta el nyitóbeszédében Szabó Imre, környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A szintén a Szentendre 1000 év+ programsorozat keretein belül megújuló óvodák kivitelezési munkálatai március 24-én kezdődtek meg. Az érintett négy szentendrei óvoda felújítása lépcsőzetesen történik, és előre láthatólag augusztus végéig fog tartani. A felújítások során akadálymentesítik, valamint a mozgás-, és látássérült gyermekek számára is alkalmassá teszik az épületeket. A gyerekek legnagyobb örömére felújításra kerülnek a csoportszobák, 3 óvodában új tornaszobát alakítanak ki és megszépülnek a kertek is. A szakorvosi rendelőintézet átépítésének és az árvízvédelmi gát megújításának kapcsán is javában folynak a kivitelezés előkészítésének munkálatai, e projektek és a Szentendre 1000 év+ további beruházásai esetében is nagy előrelépések várhatóak az idén (pl. oktatás- és szervezetfejlesztés, öko- és concerto program). „Szentendre fejlesztési törekvései jelen gazdasági körülmények között példaértékűnek számítanak, nemcsak a kistérség települései számára, hanem országos szinten is„ – tette hozzá Hadházy Sándor, országgyűlési képviselő és Visegrád polgármestere.

– Célunk egy dinamikusan fejlődő, kreatív szellemű város megteremtése, mely nem csupán önmagában működőképes, hanem együtt „lélegzik” az itt lakókkal – hangsúlyozta dr. Dietz Ferenc, Szentendre város polgármestere. „A tudatos városfejlesztésünk elsődleges célja az életminőség javítása – melynek megvalósításával megfelelő hátteret tudunk biztosítani az itt élők számára.”