Nem vizsgálta Magyarország államadós-besorolását a Moody’s Investors Service, így a péntek éjszakára kitűzött időpontban nem jelentett be módosítást az osztályzatra, sem annak kilátására.

A hitelminősítő listáján Magyarország adósosztályzata így továbbra is befektetési ajánlású „Baa3”, stabil kilátással.

A Moody’s az Európai Unió előírásainak megfelelően előre összeállította az európai szuverén adósbesorolások áttekintésének idei menetrendjét, és a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki.

Péntek éjjel Londonban közölte mindazonáltal, hogy nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

Ez nem is kötelező a kitűzött időpontokban. Az EU csak annak előzetes beterjesztését írja elő a hitelminősítők számára, hogy ha az adott évben indokolttá válik az uniós államadósok besorolásainak felülvizsgálata, azt mikor hajtanák végre, de az nem előírás, hogy a kijelölt időpontokban végre is hajtsák e felülvizsgálatokat, illetve módosítsák a soron következő országok adósosztályzatait vagy az osztályzatok kilátását.

A Moody’s legutóbb 2016. november 4-én jelentett be a kitűzött időpontban módosítást a magyar államadós-osztályzatra: a cég akkor emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású kategóriába, az addigi „Ba1”-ről a jelenleg is érvényes, stabil kilátású „Baa3”-ra javítva a szuverén besorolását.

Magyarország azóta négy előre kitűzött felülvizsgálati időpontban – a pénteki dátum előtt tavaly március 3-án, július 7-én és október 20-án – szerepelt a Moody’s menetrendjében, ám a hitelminősítő egyik alkalommal sem hajtott végre újabb felülvizsgálatot. 

Magyarország legközelebb november 23-án szerepel a Moody’s vizsgálati menetrendjében.

A cég által érvényben tartott magyar szuverén besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két globális piacvezető hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings „BBB mínusz” szintű magyar államadós-osztályzatával. 

Mindhárom nagy hitelminősítő 2016-ban emelte vissza Magyarországot a befektetési ajánlású államadós-kategóriába, de a Standard & Poor’s és a Fitch tavaly óta felminősítés lehetőségére utaló pozitív kilátást tart érvényben a magyar besorolásra. A Moody’s így egyedüliként tartja nyilván stabil kilátással a magyar államadós-minősítést.

A Moody’s magyar gazdaságról legutóbb e hónap elején közölt értékelést, amikor megerősítette a magyar bankrendszerre két éve érvényben tartott pozitív kilátást. Ehhez fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte, hogy várakozása szerint a magyar bankrendszer működési kondícióinak javulása jót tesz a szektor hitelportfólió-minőségének és tőkehelyzetének.

A hitelminősítő közölte: azzal számol, hogy a szektorszintű nem teljesítő kinnlevőség-ráta a teljes követelésportfólió 8 százaléka alá csökken 2018 végéig a tavaly decemberben mért 9 százalékról.

A Moody’s hangsúlyozta: várakozása szerint a magyar gazdaság élénk aktivitása közepette a magyar bankrendszer hitelkihelyezésének értéke az idén és jövőre is 10 százalék körüli ütemben növekedhet a 2008-as pénzügyi válságot követő évek visszaesése után.

A Moody’s a május eleji bankszektor-elemzésben kiemelte azt is, hogy a tavalyinál valamelyest lassabb, de robusztus növekedést vár a magyar gazdaságban az idén és 2019-ben. A cég előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban 3,1 százalékkal, jövőre 2,5 százalékkal növekszik.