Új, kétéves lejáratú állampapírt bocsát ki az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK), 50 milliárd forint értékben, fix évi 2,5 százalékos kamattal – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn, Budapesten.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Hozzátette, az új pénzügyi terméket hétfőtől lehet megvásárolni a Magyar Államkincstárban, 9 kereskedelmi banknál és több befektetési szolgáltatónál.    

Évek óta töretlen a magyar állampapírok népszerűsége és a kereset irántuk – jelentette ki. A lakossági állampapírok részaránya a központi költségvetés adósságán belül 2012 óta 2 százalékról 20 százalékra nőtt – ismertette.   

 A sajtótájékoztató eredeti helyszíne az V. kerületi kormányablak volt, ahol mintegy 20-25, hangos tüntető jelent meg, akik közül többen Questor-gate feliratú pólót viseltek. Ezért az eseményt áttették a Nemzetgazdasági Minisztériumba, ahova átjöttek a tüntetők és az előterében folytatták a hangos demonstrációt a sajtótájékoztató alatt.    

Varga Mihály erre reagálva megjegyezte: az állampapír a legstabilabb, legbiztonságosabb befektetési forma, ha a tüntetők annak idején ilyet vásároltak volna, most nem lennének itt. Újságírói kérdésre hozzátette, szomorú, hogy itt tart a helyzet még mindig, és bízik benne, hogy a felszámolási eljárás és a kártalanítás megfelelően zárul a csalódott Quaestor-befektetőknek, akik véleménye szerint rossz helyen tüntetnek most.

MTI