Szijjártó Péter a közzétett videóban elmondta: Magyarország megállapodott az Európai Bizottsággal abban, hogy felső korlát nélkül adhat állami támogatást azoknak a vállalatoknak, amelyek beruházásokat vállalnak a munkahelyek megvédéséért.

Hirdetés

A magyar gazdaság nem a kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelektől, hanem a magyar emberek munkájától lesz erős. Ahhoz, hogy a magyar emberek dolgozhassanak, munkahelyek kellenek. Munkahelyeket pedig vállalatok tudnak létrehozni, elsősorban azok, amelyek beruházásokat hajtanak végre. Két hónapnyi tárgyalás után sikerült megállapodnunk az Európai Bizottsággal, hogy összegkorlát nélkül adhatunk támogatást azoknak a magyarországi vállalatoknak, melyek ugyan veszteséget szenvedtek el a világjárvány miatt, de a munkahelyek megvédése érdekében legalább 560 millió forintnyi beruházást, fejlesztést hajtanak végre. A támogatás összege a beruházás értékének fele lehet. A támogatási kérelmeket szeptember 30-ig kell beadni, a beruházásokat pedig a következő két év során kell végrehajtani.

Gepostet von Szijjártó Péter am Samstag, 4. Juli 2020

A cégek támogatási kérelmeiket jövő héttől nyújthatják be. A támogatás összege a beruházás értékének maximum fele lehet, tehát egy 560 millió forintos beruházás esetén 280 millió forint támogatás jár – ismertette.

Kiemelte, hogy Magyarország a járvány elleni védekezés első, egészségügyi szakaszát megnyerte, és készen áll arra, hogy a magyar vállalatokkal és emberekkel összefogva megnyerje a védekezés második, gazdasági szakaszát is. Ez szerinte akkor lehetséges, ha az emberek dolgoznak, van munkahelyük, a program célja ezért az, hogy a vállalatok megőrizzék a munkahelyeket, és újakat hozzanak létre.

A miniszter a videóhoz fűzött bejegyzésében azt írta: a gazdaság nem a „kiszolgáltatottsághoz vezető nemzetközi hitelektől”, hanem az emberek munkájától lesz erős.

Korábban írtuk

A támogatási kérelmeket szeptember 30-ig lehet beadni, a beruházásokat pedig a következő két évben kell végrehajtani – tette hozzá Szijjártó Péter.