Az Új Széchenyi Terv Megújuló Magyarország konzultáción jelen lévő, zöld gazdasággal és megújuló energiával foglalkozó szakmai szervezetek képviselői tájékoztatást kaptak a stratégiai elképzelésekről, valamint a vitairathoz beérkezett szakmai és civil javaslatokról. A résztvevők lehetőséget kaptak arra, hogy a szakmai konzultáció keretében kifejthessék véleményüket, és további észrevételeket tegyenek az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban.

Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára bevezetőjében elmondta: 139 javaslat érkezett az Új Széchenyi Terv vitairatának Megújuló Magyarország programpontjához. A konzultáció a Zöld Gazdaságfejlesztés fejezetet foglalja magában, azonban számos közös pont fedezhető fel az ÚSZT további hat pillérével (Egészségipar, Otthonteremtés, Vállalkozásfejlesztés, Tudomány-Innováció-Növekedés, Foglalkoztatás, Közlekedés – tranzitgazdaság).

Vaszkó Csaba, a WWF projektvezetője, az Új Széchenyi Terv szakmai konzultáció előadója üdvözölte, hogy az Új Széchenyi Terv hét programjából legalább kettő kifejezetten az energiatakarékosságot és az energiahatékonyságot állítja a középpontba. Elmondta: a megújuló energiák akkor futtathatók fel a leghatékonyabban, ha célzott módon, kiemelt programok mentén történik a támogatásuk.

Dr. Balogh László, a Magyar Megújuló Energia Szövetség elnöke előadásában hangsúlyozta: a jól működő gazdaságok példáiból megtanulhattuk, hogy a megújuló források növekvő alkalmazása jelentős gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő potenciállal rendelkezik.

A zöld gazdaságfejlesztési politika számos eredménnyel járhat. Jelentősen bővülhet a kistérségi foglalkoztatás, csökkenhet a munkanélküliség, javulhat a vidéki foglalkoztatási ráta, nőhet Magyarország versenyképessége. Mérséklődhet az ország energiafüggősége, a nemzetgazdaság fokozatosan energia-önellátóvá válhat. Felértékelődhet hazánk szerepe a nemzetközi klímapolitika alakításában, új perspektíva nyílhat a hazai agrárium, a gépgyártás és a kutatások előtt. Új terület nyílhat a felsőoktatás számára, alternatív szakemberképzési rendszer alakulhat ki, emelkedhet az oktatás színvonala. Mindezek együttesen a GDP növekedését és a fizetési mérleg javulását eredményezhetik.

Az október 7-ei Megújuló Magyarország Zöld Gazdaságfejlesztés címet viselő konzultáció a második az ÚJ Széchenyi Terv szakmai konzultációi közül. Az elsőt 2010. szeptember 24-én tartotta a Nemzetgazdasági Minisztérium Gyógyító Magyarország címmel. A csütörtöki konzultációt öt további szakmai rendezvény követi a jövőben. Az Új Széchenyi Terv konzultációsorozatának következő programját Közlekedés – Tranzitgazdaság témában tartják meg.

Az Új Széchenyi Terv, a magyar gazdaság talpra állításának és felemelkedésének programja 2011. január 15-én indul.

Az Új Széchenyi Terv honlapján, a www.szechenyiterv.gov.hu-n az egyes programpontok alatt található információk folyamatosan frissülnek. Itt minden, az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatos információt megtalálnak az olvasók.

A honlap látogatói részletesen tájékozódhatnak az Új Széchenyi Terv kitörési pontjairól, az egyes programpontokhoz beérkezett javaslatokról, valamint elküldhetik észrevételeiket az Új Széchenyi Tervvel kapcsolatban.