Fotó: MTI/Illyés Tibor, archív
Orbán Viktor miniszterelnök a kettős termékminőség gyakorlatának megszüntetéséért tartott uniós találkozón a pozsonyi várban 2017. október 13-án. Mellette balról Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, jobbról Gottfried Péter, a kormányfő európai és külgazdasági főtanácsadója
Hirdetés

A képviselők 112 igen szavazattal, 19 nem ellenében támogatták a jelöltet, akinek mandátuma hat évre szól.

Gottfried Péter 2010 óta dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök mellett főtanácsadóként. A kormányzati portál szerint 2018-tól miniszterelnöki megbízott, feladata az Európai Unión belül zajló események elemzésével kapcsolatos, illetve az Európai Unióban képviselendő magyar álláspontok kidolgozásával összefüggő szaktanácsadás nyújtása, szükség szerint ezeknek az álláspontoknak a képviselete.

A monetáris tanácsba azért kellett új tagot választani, mert az egyik tag, Báger Gusztáv december 31-ével lemondott a mandátumáról. Báger Gusztáv 2015 júliusa óta a tanács tagja.

Gottfried Péter megválasztása után esküt tett, posztját január elsejétől tölti be.

Korábban írtuk

Az 1954-es születésű Gottfried Péter a közgazdaságtudományi egyetemen végzett. Már az 1980-as években külkereskedelemmel foglalkozott, az 1990-es évek elején a brüsszeli magyar EU képviseleten dolgozott.

A Horn-, az első Orbán- és a Gyurcsány-kormány idején magas minisztériumi beosztásban foglalkozott uniós ügyekkel.

2007 és 2010 között a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellett magyar állandó képviselő.

Monetáris tanácsi taggá történő választását az Országgyűlés gazdasági bizottsága szinte egyhangúlag támogatta. Gottfried Péter bizottsági meghallgatásán a többi között arról beszélt, hogy a monetáris politikának a következő években szerinte egyszerre lesz szüksége a kiszámíthatóságra, a megfontoltságra, a prudenciára, a nyitottságra, egymás legjobb gyakorlatainak megismerésére, adaptálására, valamint eddig nem alkalmazott megoldásokra és gyors cselekvőképességre.

Az MNB legfőbb döntéshozó testülete a monetáris tanács, feladata a jegybanki alapkamat meghatározása. A most kilenctagú testület tagja a jegybankelnök mint a monetáris tanács elnöke, az MNB alelnökei és a további tagok.

A jegybanktörvény szerint a tanács tagjává olyan magyar állampolgár választható meg, aki monetáris, pénzügyi vagy a hitelintézeti tevékenységgel kapcsolatos kérdésekben kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakmai ismeretekkel rendelkezik.