A tárca az MTI-vel közölte: az 1974-ben létrehozott Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium vezető szerepet tölt be az európai élettani kutatások összehangolásában, a szakemberek továbbképzésében. Hat telephelyén magas színvonalú molekuláris-sejtbiológiai, stratégiailag kiemelkedően fontos bioinformatikai-szerkezetbiológiai infrastruktúrákat üzemeltet. Magyarország 2017 óta tagja az új élettudományi technológiák és módszerek kifejlesztésén dolgozó kormányközi szervezetnek – írták.

Hirdetés

Edith Heard főigazgató a tárca közleménye szerint elmondta: az emberiség előtt álló számos kihívás hatékony megoldásában kritikus fontosságú, hogy természetes környezetében, molekuláris szinten értsük meg az élet működését. „Ez túl nagy feladat lenne egyetlen intézet vagy ország számára, ezért örülünk, hogy a magyar szakemberek tovább erősítik az EMBL helyét az európai élettudomány központjában” – fogalmazott.

A tájékoztatás szerint az EMBL öt évre szóló új tudományos programja arra is vállalkozik, hogy zöldebb irányba mozdítsa el a gazdaságot, ennek érdekében ösztönzi a tudományágak és szektorok közötti együttműködést. A tagság számos lehetőséget kínál a magyar kutatók számára a világszínvonalú eszközökhöz, adatbázisokhoz való hozzáféréstől a PhD és posztdoktori programokon át a tudás- és technológiatranszferig. Hazai egyetemek, kutatóintézetek és vállalkozások jelenleg tizennégy nemzetközi kutatásban, együttműködésben vesznek részt az EMBL partnereként. 

Palkovics László a közlemény szerint hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járványhoz hasonló globális fenyegetések határokon átnyúló összefogást, közös fellépést igényelnek. Az EMBL kapcsolatrendszere egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy az élettudományi kutatások terén megszerzett magyar szakértelem egész Európában a gyakorlatban hasznosulhasson.

A miniszter hozzátette: az EMBL természetes szövetségese a vele három éve intézményközi partnerségre lépett Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM). A Nemzeti Laboratóriumok programba beemelt HCEMM a hazai szakmai műhelyek legjobb képességeit, erősségeit összesíti. Új központját a Szeged Science Park Inkubátorházában akár már idén átadhatják. Palkovics László reményét fejezte ki, hogy a HCEMM partnerség segítségével erősebb együttműködés, több közös projekt és számos eredményes európai uniós közös pályázat valósulhat meg.

Korábban írtuk