Uniós tagállamnak a közösség ötvenegy éves története során még sosem volt szüksége a valutaalap beavatkozására. A 27 tagállam közül most is csak Magyarország került olyan helyzetbe, hogy a washingtoni székhelyű szervezet mentőövére szorul.

Az MSZP éjszakába nyúló rendkívüli frakcióülésén ismertette Gyurcsány Ferenc, milyen újabb megszorítócsomag bevezetéséhez köti a Nemzetközi Valutaalap a hétfőn reggel bejelentett mentőcsomagját. Két órával az ülés megkezdése után a kancelláriaminiszter annyit mondott, kényszerhelyzetben van a frakció.

Kiszivárgott információk szerint az államcsőd elkerülését szolgáló IMF-csomag 12,5 milliárd dolláros hitelkeret lehívását teszi lehetővé Magyarország számára. Cserébe a washingtoni székhelyű szervezet sokkterápiát, újabb 3-400 milliárdos kiadáslefaragást követel a kisebbségi kormánytól.Ami idejétmúlttá teszi a visszavont majd újra benyújtott büdzsé számait, például a legutóbbi 2,9 százalékos helyett 2 százalék körüli GDP-arányos államháztartási hiányt kellene elérnünk jövőre. Úgy tudjuk, a valutaalap a Pénzügyminisztérium 0,9 százalékos növekedési várakozásával ellentétben a magyar gazdaság 1,5 százalékos visszaesésével számol 2009-ben.

Információink szerint az újabb megszorítás vesztesei a közszférában dolgozók és a nyugdíjasok lesznek, előbbiektől a 13. havi illetményt, utóbbiaktól a 13. havi nyugdíj egy részét veszi el a kormány. Gyurcsány Ferenc továbbá a bérek befagyasztásával, és a nyugdíjak vásárlóértékének csökkenésével számol 2009-re. Nem emelkedne az öregségi nyugdíjminimum sem, amelyhez számos szociális ellátás jogosultságát kötötték.

Az MSZP frakcióvezetője beszámolt arról, hogy a szocialista képviselőcsoport támogatta a további kiadáscsökkentést tartalmazó és a „legrosszabb lehetőségekre is felkészülő” IMF-költségvetést. Részleteket azonban nem volt hajlandó közölni. Mint ahogy nem nyilatkozott a tanácskozásról távozó pénzügyminiszter és a miniszterelnök sem. Állítólag az újabb megszorító csomag részleteit kedden ismerteti Gyurcsány Ferenc, miután találkozik a parlamenti pártok vezetőivel.

Orbán: Hazánk lemond szuverenitásának egy részéről

Magyarország lemond szuverenitásának egy részéről; ennyi erővel az Afrikai Államok Közösségéhez is csatlakozhattunk volna – kommentálta Orbán Viktor a Nemzetközi Valutaalappal kötendő megállapodás hírét.

A Fidesz elnöke emlékeztetett arra: 1998-ban miniszterelnökként ő jelentette be, hogy Magyarország megszabadult IMF-kötöttségeitől, mert az Európai Unió jövendő tagjaként olcsóbban jutott akkor forrásokhoz a nemzetközi pénzpiacon, mint a valutaalaptól.

(hírtv)