Hirdetés

A munkaügyi minisztérium pénteken közölte, hogy a fogyasztói árindex, amely a mindennapi fogyasztási cikkek – köztük a benzin, az élelmiszerek és a bérleti díjak mérőszáma – májusban 8,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Áprilishoz képest újabb 1 százalékkal kúsztak feljebb az árak. Ezek az adatok magasabbak voltak, mint a Refinitiv közgazdászai által előrejelzett, 8,3 százalékos főszám és 0,7 százalékos havi növekedés.

Ez 1981 decembere óta a leggyorsabban növekvő inflációs ráta.

Az alapvető árak – amelyek nem tartalmazzák az élelmiszerek és az energia nagyobb mértékben ingadozó mérőszámait – 6 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest, ami szintén meghaladja a Refinitiv várakozásait; havi szinten is 0,6 százalékkal voltak magasabbak a vártnál, ami arra utal, hogy a mögöttes inflációs nyomás továbbra is erős.

A növekvő infláció felemészti az amerikai munkavállalók által az elmúlt hónapokban tapasztalt erős bérnövekedést: az átlagos reál órabér májusban 0,6 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest, és az infláció növekedése a 0,3 százalékos teljes bérnövekedést felemésztette – közölte a munkaügyi minisztérium. Éves szinten a reálkereset májusban valójában 3 százalékkal csökkent.

(forrás)

Korábban írtuk