Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)
Hirdetés

A cég 2020-ra összeállított menetrendjében Magyarország először március 27-én, jövő pénteken kerül sorra.

A Moody’s a magyar szuverén osztályzat második idei felülvizsgálatát szeptember 25-ére tűzte ki.

A három piacvezető nemzetközi hitelminősítő az idén összesen hat – egyenként két-két – időpontot jelölt ki a magyar államadós-besorolások vizsgálatára, a kialakult gyakorlatnak megfelelően, más európai uniós szuverén adósok osztályzati felülvizsgálataihoz hasonlóan minden esetben pénteki napokra.

A cégek rendszerint a felülvizsgálat napjának éjjelén, Londonban jelentik be döntésüket.

A másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Fitch Ratings már elvégezte a magyar adósbesorolások idei első felülvizsgálatát, mindketten február 14-én.

Az S&P aznap felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította az addigi stabilról a hosszú és rövid lejáratú, devizában és forintban fennálló magyar államadósság-kötelezettségek befektetési ajánlású, „BBB/A-2” szintű besorolásának kilátását, mindenekelőtt a magyar gazdaság váratlanul erőteljes növekedési teljesítményével indokolva a lépést.

A Fitch Ratings ugyanaznap változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország szintén „BBB” fokozatú államadós-besorolását.

A Standard & Poor’s a magyar osztályzati kilátás februári javításához fűzött elemzésében még azt jósolta, hogy ha a magyar gazdaságot nem éri külső sokk, a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,5 százalék körüli ütemben bővülhet.

Az új koronavírus okozta járvány azóta globálissá vált sokkja miatt azonban a nagy londoni elemzőházak folyamatosan és drasztikusan rontják globális és regionális növekedési előrejelzéseiket.

Egyes londoni elemzői várakozások szerint ugyanakkor a magyar gazdaság éves recesszió nélkül átvészelheti a járványos időszakot.

A Bank of America pénzügyi szolgáltató csoport kutatási részlegének (BofA Global Research) Londonban ismertetett friss előrejelzése alig 0,3 százalékos növekedést valószínűsít a világgazdaságban 2020 egészére.

A közép- és kelet-európai EU-térségre kidolgozott új prognózisában viszont a ház azt valószínűsíti, hogy a régióban a magyar gazdaság felülteljesítő lesz: a BofA Global Research elemzői Magyarországon 0,8 százalékos GDP-növekedést várnak 2020 egészére.

Lengyelországban a cég 0,5 százalékos növekedést, Csehországban ugyanakkor 0,5 százalékos, Romániában 0,3 százalékos visszaesést valószínűsít az idei évre.

A BofA Global Research szerint a magyar gazdaságszerkezet ellenállóbbnak tűnik a térség többi gazdaságánál, annak alapján, hogy a nemzetgazdasági szintű bruttó hozzáadottérték-tartalmat előállító szektorok a régió gazdaságaiban mennyire sebezhetők a járványhatásoktól.

A Moody’s Investors Service jelenlegi „Baa3” magyar államdós-besorolása a Fitch Ratings és az S&P módszertanában „BBB mínusz”-nak felel meg.

A Fitch és a Standard & Poor’s tavaly egyaránt „BBB”-re javította a hosszú futamú magyar adósosztályzatot, így a Moody’s a másik két globális hitelminősítőnél egy fokozattal alacsonyabb besorolást tart érvényben Magyarországra.