Veszélybe kerülhetnek, sőt el is maradhatnak már folyamatban lévő uniós beruházások az áfa-emelés miatt – így látja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezet már többször kezdeményezte, a kormány hozzon létre pénzügyi alapot a megnövekedett önerő előteremtésére.

A 10 milliárdos költségvetésű Szentendrén 2 és fél milliárd forintért 6 uniós fejlesztést kezdtek el nemrég. Az áfa-emelés miatt azonban 800 millióval több önerőt kell kigazdálkodniuk – mondta a Krónikának a települése polgármestere. Dietz Ferenc úgy vélte, lesznek olyan önkormányzatok, ahol elmaradhatnak a fejlesztések. Ahogy fogalmazott vagy kormányzati segítség kell, vagy az önkormányzatnak végig kell azt gondolniuk, hogy csődbe mennek, vagy pedig visszamondják az elnyert pályázatot. Csak a visszamondás azért nehéz, mert ha végig nézzük ezeket a beruházásokat, egyik sem egy luxus-beruházás. Az, hogy az orvosi rendelők, az iskolák, az óvodák, az utak, a csapadékvíz, a szennyvíz, ezek mind létszükségletek, sőt, szennyvízcsatorna, amit uniós előírások miatt meg kell tennünk megadott határidőn belül – mondja a polgármester.

A költségek ugyanakkor nem csak az áfa-emelés miatt emelkedhetnek. Az infláció és a forint gyengülése is rontja az önkormányzatok helyzetét. Az állam euróban kapja az uniós támogatást, a beruházásokat viszont forintban kell kifizetni. A különbözetből származó állami bevételből Szentendre polgármestere szerint létre lehetne hozni a pénzügyi alapot. Surányi Ágnes, Velence első embere azt mondja, a legfontosabb az lenne, hogy legalább az oktatási és egészségügyi projektek ne álljanak le. Velencén az iskola-felújításra kellett az áfa-emelés miatt 30 millióval többet elkülöníteni.

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, Gödöllő polgármestere úgy véli, az is megoldás lehetne, ha a folyamatban lévő pályázatokra nem a 25, hanem a 20 százalékos áfa-kulcs lenne érvényben. Volt már ilyen, mikor bizonyos jellegű fejlesztések a ’90-es évek elején áfa-mentességet élveztek, és amikor az új döntés megszületett, hogy innentől kezdve áfa terheli ezeket a típusú beruházásokat is, akkor a döntéssel párhuzamosan az a megállapodás született, hogy az érvényben lévő futó pályázatoknál ez még nem kerül bevezetésre. Van megoldás, csak akarni kell – fogalmaz Gémesi György.

Az önkormányzati szövetségek egyelőre nem kaptak választ az önkormányzati tárcától arra, hogy milyen megoldás születhet a problémák rendezésére.

Azok lesznek azonban igazán bajban, akik eddig nem kapták meg a pénzüket adminisztratív hiba, vagy a szakminisztérium lassú ügyintézése miatt, és ha csak júliusban utal az Államkincstár, akkor belecsúsznak az áfa-emelésbe, tehát sokkal többe fog kerülni nekik a felújítás. „Ez a kockázat sajnos benne van ebben a rendszerben” – válaszol a felvetésre Csíder László, minisztériumi főosztályvezető. Az áfát nem tudja kezelni a támogatási rendszer, mivel nem tudnak több pénzt adni – teszi hozzá.

(Krónika)