Az MTI-t tájékoztatva kiemelte: a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még sohasem volt olyan aktív, mint jelenleg. A magyar-üzbég viszony egyik alapja a politikai bizalom, amelynek kialakulásában az is közrejátszott, hogy a koronavírus-világjárvány európai csúcspontján Magyarország 650 ezer maszkot kapott Üzbegisztántól annak érdekében, hogy biztosítani tudja az egészségügyi dolgozók védelmét – tette hozzá Szijjártó Péter.

Üzbegisztán a járvány ellenére is jól teljesít gazdaságilag, és ezt a magyar vállalatok is kiaknázhatják – folytatta a miniszter.

Elmondta: Magyarország felkerült azon országok listájára, amelyek gyógyszeripari vállalatai egy egyszerűsített eljárást követően azonnal értékesíthetik termékeiket az üzbég piacon. Emellett a legnagyobb magyar gyógyszeripari cég, a Richter Gedeon Nyrt. újabb készítményei kerültek fel arra a listára, amelyet társadalombiztosítási támogatással írhatnak fel az üzbég orvosok. A politikus hangsúlyozta, hogy a 45 millió dollárnyi (csaknem 14 milliárd forintnyi) magyar gyógyszerexport dinamikus és ugrásszerű növekedésére lehet számítani. Ezt mutatja, hogy a tavalyi 78 százalékos növekedést követően az idei év első négy hónapjában újabb 43 százalékkal nőtt az Üzbegisztánba irányuló magyar gyógyszerexport.

Üzbég piaci lehetőségek

Véget ért a megbeszélés Sardor Umurzakov üzbég miniszterelnök-helyetessel.Közép-Ázsia rendkívüli üzleti és gazdasági lehetőségeket kínál, mi pedig nem szeretnénk ezekből kimaradni. Legyen szó gyógyszeriparról, energetikáról vagy határvédelemről, a magyar vállalatok komoly sikereket érhetnek el Üzbegisztánban, mi pedig ehhez minden lehetséges segítséget megadunk. Az Eximbank egy 95 millió dolláros hitelkeretet nyitott azon magyar vállalatok számára, akik ki akarják használni az üzbég piaci lehetőségeket, illetve ki akarják használni azt, hogy két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés még soha nem volt olyan aktív, mint jelenleg.

Gepostet von Szijjártó Péter am Donnerstag, 16. Juli 2020
Hirdetés

Emellett Magyarország szakértelemmel segíti a közép-ázsiai országot egy új nukleáris erőmű megépítésében, és egy magyar vállalat jó eséllyel indul, hogy egy 100 millió eurós (35,4 milliárd forintos) beruházás keretében leszállíthassa az új atomerőmű különleges hűtési rendszerét. A tárcavezető rámutatott, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen specializált képzés indul nukleáris mérnökök számára, amelyet nagy érdeklődés övez Üzbegisztánban is. Ennek megfelelően ma aláírtak egy ösztöndíj-megállapodást Taskentben, amelynek értelmében évente 100 üzbég hallgatót fogadnak magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Szijjártó Péter egyúttal jelezte: az üzbég Mikrokreditbank 2000 bankautomatát vásárolt az NCR Magyarország Kft.-től.

Üzbegisztán földrajzi helyzetéből adódóan ki van téve a szélsőséges ideológiák és a terrorizmus veszélyének – jegyezte meg a miniszter.

Közép-Európához hasonlóan Közép-Ázsiában is kiemelt fontosságú kérdés a határvédelem, amelyhez Taskent magyar technológiát és vállalati megoldásokat kíván igénybe venni – fűzte hozzá.

Korábban írtuk