A Miniszterelnökség államtitkára emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor még a választási kampány elején kérte fel a gazdasági tényfeltárásra a bizottságot, azzal a kiindulóponttal, hogy 2006-os kormányalakításkor az ország nem tudhatta meg a gazdaság, a költségvetés valós állapotát, azokat „eltitkolták”.

Varga úgy vélekedett: egy országot akkor is kár ér, ha a nyilvánosság nem tudhat meg alapvető információkat; Magyarországnak helyt kell állni egy gazdasági versenyben, ehhez pedig alapos szakmai felkészültség, nemzet- és, emberközpontú gazdaságpolitika, hitelesség, megbízhatóság kell. A részjelentés e szempontok alapján készül – fogalmazott az államtitkár.

A fideszes politikus leszögezte, hogy nyilvánvaló: a 2010-es államháztartás, költségvetés nem tartalmazza a valós folyamatokat, adatokat. Számos szakmai, a költségvetés tervezésekor elkövetett hibát találtak, és – fűzte hozzá – jelentős különbség van az eddig bevallott és a valós számadatok között. Hozzátette azt is, hogy ezeket a részjelentésben feltüntetik majd, ami szándékaik szerint a hétvégére készülhet el.

Varga kifejtette, hogy a kormányzati átadás-átvétel során olyan újabb „meglepő hiányosságok, nem létező, de betervezett összegek, létező, de kifizetésre nem méltatott célok” derültek ki, amelyeket szintén értékelni kell majd. Szerinte ezek azt mutatják, hogy az egyébként is súlyos helyzetben lévő magyar államháztartás helyzete rosszabb annál, mint amit arról ebben a pillanatban gondolni lehet.

A tényfeltáró bizottság elnöke megfogalmazta, hogy a részjelentés a kormány költségvetési mozgásterét határozza meg majd, de hangsúlyozta azt is, hogy a bizottság nyilvános adatokkal dolgozott és munkája augusztusig tart.

Varga Mihály az eddigi adatok alapján kijelentette: Magyarországot az elmúlt években „koncepciótlan sodródás” jellemezte, ez együtt járt a korrupció és a bürokrácia növekedésével, mindezt pedig súlyosbította a hiteltelenség is.

Szavai szerint nem véletlen, hogy Magyarországot sújtotta legmélyebben, leggyorsabban a világgazdasági válság.

Az államtitkár szerint az új kormány akkor tudja majd elérni a célját, ha feltárja a gazdaság és a költségvetés helyzetét – hangsúlyozta Varga.

(fidesz.hu)