Az IMF vezérigazgatója vasárnap esti közleményében jelentősnek nevezi a felajánlott segítséget, amely megerősíti a pénzügyi szektort, és fenntartja a bankrendszer finanszírozhatóságát. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy a Valutaalap milyen feltételekkel nyújtja a kölcsönt, és milyen intézkedéseket vár el a kormánytól, illetve a pénzügyi rendszertől.

A közleményből annyi azonban kiderül, a Valutaalap megfelelőnek találta azokat az elképzeléseket, amelyeket a magyar hatóságok vázoltak a segélycsomag fejében az előzetes megbeszéléseken. A miniszterelnök múlt szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján már említette, hogy a kormány folyamatosan kapcsolatban áll az IMF-fel. A megbeszélések a hosszú hétvége alatt sem szakadtak meg, legalábbis erre utal a Népszabadság értesülése. Az újság arról ír, hogy Veres János pénzügyminiszter folyamatosan külföldön tárgyalt az elmúlt négy napban.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke emlékeztetett, Magyarország 1996-ban kötött utoljára ilyen szerződést, igaz, akkor nem élt a lehetőséggel. Ezzel kapcsolatosan Varga arra hívta fel a figyelmet: Magyarország gazdasági értelemben tíz évet lépett vissza. Hozzátette azt is, amennyiben Fidesz-kormány lenne, akkor már egy éve euróval fizetnénk, és a válság ennyire nem rázta volna meg hazánkat – olvasható az ellenzéki párt honlapján.

A Fidesz alelnöke a költségvetésről szólva úgy fogalmazott, az átdolgozott dokumentumot is vissza kell vonni és ismét átdolgozni, mert az 1,2 százalékos gazdasági növekedés tarthatatlan, jóval 1 százalék alatt lesz. Kiemelte: a Fidesz továbbra is szükségesnek tartja a Költségvetési Tanács létrehozását. Varga ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy a devizahiteleket felvett magyar állampolgároknak nem tudott segíteni a kormány. Mint mondta, itt is komoly változásra lenne szükség. A Fidesz az aranyháromszög elvét képviseli – folytatta -, a szociális biztonság mellett a pénzügyi egyensúlyt és a gazdasági növekedést tartjuk szem előtt.

(Lánchíd Rádió)